duminică, 8 februarie 2009

Posibil dezghet intre SUA si Rusia la Munchen

Noua adminsitratie americana trimite un "semnal foarte puternic" pentru reluarea dialogului intre Statele Unite si Rusia, a declarat duminica vicepremierul rus Serghei Ivanov, dupa intalnirea cu vicepresedintele american Joe Biden, relateaza Reuters. Ivanov a spus ca discutiile pe care le-a avut cu Biden la Conferinta pentru securitate de la Munchen au fost "foarte interesante" si ca Statele Unite au trimis un semnal puternic al dorintei lor de cooperare. "Adminsitratia americana a trmis un semnal foarte puternic, iar acest semnal a fost auzit. Au spus ca sunt gata sa reia dialogul ruso-american pe toate temele de interes comun", a spus Ivanov. Oficialul rus a adaugat ca Rusia saluta disponibilitatea presedintelui american Barack Obama de a dialoga direct cu Iranul despre programul sau nuclear. "Salutam acest lucru", a spus Ivanov intr-o conferinta de presa de la Munchen. El a adaugat ca noii lideri de la Washington si de la Moscova sunt capabili de o noua viziune asupra problemelor lor bilaterale. "Este evident ca noua administratie americana are o dorinta foarte puternica de schimbare si aceasta inspira optimism", a spus el.
Vicepresedintele american Joe Biden a declarat in discursul rostit la Conferinta anuala pentru Securitate de la Munchen ca este momentul ca relatiile dintre Washington si Moscova, aflate "pe o panta descendenta periculoasa", sa se amelioreze. De cealalta parte, vicepremierul rus Serghei Ivanov salutase acest mesaj inaintea intalnirii cu Biden de duminica, primele contacte ruso-americane la nivel inalt de la investirea lui Barack Obama, la 20 ianuarie. Ivanov a descris discursul lui Biden ca "pozitiv" si, intrebat ce i-a placut in declaratiile vicepresedintelui american, liderul rus a raspuns ca partea care spunea ca Statele Unite trebuie sa "apese butonul de restartare".
Relatiile dintre Rusia si Statele Unite s-au racit constant in ultimii ani, mai ales dupa ce Washingtonul a criticat conflictul de cinci zile dintre Rusia si Georgia, din august 2008, si declararea independentei regiunilor separatiste georgiene Osetia de Sud si Abhazia de catre Moscova. De cealalta parte, Rusia a fost nemultumita de planul fostului presedinte american George W. Bush de a instala un scut antiracheta in Polonia si Cehia. in plus, recunoasterea independentei regiunii Kosovo de catre Statele Unite si aliatii lor si insistentele Washingtonului pentru acceptarea in NATO a Georgiei si Ucrainei au iritat si mai mult Kremlinul.
in discursul sau de sambata, Biden a parut ca incearca sa intinda o mana Moscovei. "Nu vom fi de acord in toate subiectele cu Rusia", a avertizat vicepresedintele american, evocand in acest sens actiunile Moscovei din Georgia si faptul ca Rusia se opune aderarii sale la NATO a celor doua foste republici sovietice. "Dar Statele Unite si Rusia pot sa nu fie de acord si in acelasi timp sa coopereze pe planurile in care interesele noastre coincid, iar acestea sunt numeroase", a adaugat Biden. Rusia beneficiaza de un loc permanent in Consiliul de Securitate al ONU si are un rol important in eforturile Occidentului de a pune capat programului nuclear iranian si de a limita proliferarea armelor atomice. Pana in prezent, Moscova a trimis semnale contradictorii in ceea ce priveste relatia pe care o doreste cu administratia Obama.Saptamana trecuta, fosta republica sovietica Kirgizstan a anuntat ca va inchide o baza aeriana americana de pe teritoriul sau, care este folosita in aprovizionarea trupelor din Afganistan, intr-o actiune care pare sa fi fost instrumentata de Rusia. Duminica, dupa discutia cu Biden, Ivanov a repetat ca nu exista nicio legatura intre ajutorul financiar acordat de Moscova Kirgizstanului si decizia acestei tari de a inchide baza americana. Ivanov transmisese un mesaj de conciliere vineri, la conferinta de la Munchen, confirmand ca Rusia va renunta la intentia de a desfasura rachete Iskander in enclava Kaliningrad, de la granita cu Polonia, daca Statele Unite vor revizui planul de instalare a scutului antiracheta in Europa Centrala. Potrivit vicepremierului rus, odata cu un nou presedinte american a aparut "o noua situatie", pe care a descris-o drept "o fereastra de oportunitate".

NewsIn

Vezi si: http://www.globalsecurity.org/military/library/news/2009/02/mil-090206-rferl01.htm

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Dofollow Banner