duminică, 22 februarie 2009

Autonomul universalist: Tokes vrea un sistem de autonomii peste tot unde traiesc maghiari

Europarlamentarul Tokes Laszlo, cel care va deschide lista comuna a maghiarilor pentru alegerile europarlamentare, a declarat, duminica, in conferinta de presa de dupa semnarea intelegerii intre UDMR si CNMT, ca isi doreste realizarea unui sistem de autonomii peste tot unde traiesc maghiari. Tokes a spus ca Forumul Maghiar de Coordonare din Transilvania, in cadrul caruia se va cauta solutia pentru infiintarea in comun a Consiliului Autonomiei Culturale, chemat sa creeze si sa administreze sistemul institutional al autonomiei personale a maghiarilor din Transilvania, ii aminteste de trecutul UDMR.

"De fapt, reusim sa reinstalam, intr-un fel, un for democratic in relatia noastra de coordonare si in viata noastra publica, a maghiarilor din Transilvania. De aceea, consider foarte importanta crearea acestui for de coordonare. in mod subiectiv, cel care se refera la Consiliul de Autonomie al Maghiarilor din Bazinul Carpatin, din care reiese ca ne gandim nu numai in contextul autonomiei maghiarilor din Romania, ci ne gandim intr-un sistem de autonomii pentru toate comunitatile maghiare de peste hotare. in cooperarea cu Ungaria, speram ca aceasta cooperare se va imbunatati, putem sa ne prezentam sa articulam interesele nationale din Ungaria ale maghiarilor si ale maghiarilor in teritoriile de peste hotare, in mod unit si cu mai mari sanse de reusita", a declarat Tokes.
Dupa conferinta de presa, Tokes a declarat ca sistemul de autonomii pentru toate comunitatile maghiare de peste hotare pe care il doreste este convergent cu Declaratia de la Esztergom, din anul 2004.
"Este convergenta aceasta declaratie a mea cu documentul din Esztergom. Este evident ca staruintele noastre fac parte dintr-un proces mai indelungat, prin care dorim unificarea peste hotare a maghiarimii sfaramate, dupa primul Razboi Mondial, in mai multe bucati, respectiv introducerea unui sistem care ne-ar ajuta in supravietuire, pentru ca peste tot maghiarimea este in descrestere si in defensiva, in general. Deci, daca nu oprin acest proces de descrestere, chiar existenta noastra pe lung parcurs intra in pericol. si de aceea ne straduim la aceasta politica de unitate", a precizat Tokes.
Declaratia de la Esztergom, adoptata in 2004, se afla in preambulul "Cartii celei Mari", fiind purtata de FIDESZ prin toate tarile in care traiesc maghiari, cu scopul de a fi semnata de un numar cat mai mare de persoane si a putea fi prezentata ca document Uniunii Europene.
Ea saluta largirea Uniunii Europene prin aderarea Ungariei si afirma ca semnatarii doresc sa intareasca regiunile care sunt in afara granitelor Ungariei, sa le reformeze si sa contribuie la realizarea unei colaborari cat mai fructuoase.
"Scopul nostru este sa ajutam maghiarimea sa-si recastige identitatea nationala, sa-si pastreze limba si cultura, pentru a putea dainui pe pamantul natal si chiar sa se dezvolte din punct de vedere economic, pentru a fi egalii nostri. Vrem ca UE sa elaboreze astfel de norme care sa permita maghiarilor ramasi in afara granitelor sa poata intra in curand in UE. Ne dam seama ca responsabilitatea pentru minoritate o poarta tara-mama, iar sprijinirea maghiarilor din afara granitelor trebuie sa fie telul primordial al Ungariei", se arata in Declaratie.
intelegerea privind lista comuna pentru alegerile euroarlamentare convenita intre UDMR si Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) a fost semnata, duminica, la Sala de Oglinzi a Palatului Culturii din Targu Mures, de presedintele UDMR, Marko Bela, si de presedintele CNMT, Tokes Laszlo, in prezenta mai multor lideri ai celor doua organizatii si a reprezentantilor bBisericilor maghiare istorice.
Ea este insotita de o intelegere privind infiintarea Forumului Maghiar de Coordonare din Transilvania, in cadrul caruia se va cauta solutia pentru infiintarea, in comun, a Consiliului Autonomiei Culturale, chemat sa creeze si sa administreze sistemul institutional al autonomiei personale a maghiarilor din Transilvania. in acest scop, ea prevede ca "UDMR si CNMT vor infiinta un grup de lucru comun, chemat sa elaboreze un plan de actiuni si sa coordoneze masurile concrete pentru infaptuirea autonomiei teritoriale a tinutului Secuiesc", "in colaborare cu administratiile locale, vor infiinta un grup comun chemat sa elaboreze un plan de actiuni si sa coordoneze masurile concrete in vederea acceptarii unui statut special al unitatilor administrative cu populatie maghiara majoritara sau semnificativa", "sprijina ideea Memorandumului tinutului Secuiesc, initiata de edilii administratiilor locale din tinutul Secuiesc si isi asuma reprezentarea lui in diverse foruri autohtone si internationale", "initiaza elaborarea unui memorandum asemanator pentru prezentarea problemelor specifice ale comunitatilor maghiare din mediul multietnic si din diaspora si isi asuma reprezentarea acestuia in diversele foruri autohtone si internationale". Mai mult, cele doua parti convin ca, prin corelarea proiectului de lege elaborat de UDMR si avizat favorabil de Comisia de la Venetia cu prevederile celor doua proiecte in materie ale CNMT, se va actiona impreuna pentru adoptarea unei legi a minoritatilor care creeaza cadrul juridic al autonomiei culturale a comunitatilor maghiare si ca UDMR sa colaboreze cu reprezentantii Consiliului de Autonomie Maghiara din Bazinul Carpatic si sa examineze posibilitatea participarii sale ca membru cu drepturi depline in acest for.

Mfax

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Dofollow Banner