luni, 9 februarie 2009

BOR ia pozitie impotriva xenofobiei ridicate din Italia

Comunicatul Patriarhiei Romane:

TRADITIE SI COOPERARE RESPONSABILA IN EUROPA DE ASTAZI


In ziua de 9 februarie 2009, la Resedinta Patriarhala din Bucuresti, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel l-a primit in audienta pe Excelenta Sa Domnul Mario Cospito, Ambasadorul Republicii Italia in Romania.
In cadrul intrevederii, au fost subliniate relatiile foarte bune dintre Romania si Italia, sub aspect cultural, economic si politic, avand in vedere mostenirea comuna culturala si lingvistica. Aceasta realitate trebuie sa constituie o premisa pentru intensificarea legaturilor dintre cele doua tari si popoare, mai ales in contextul actual cand exista o numeroasa comunitate romaneasca in Italia, dar si multe societati comerciale italiene in Romania.
Excelenta Sa considera ca este necesara cooperarea dintre cele doua tari, pentru ca incidentele sociale din Italia in care au fost implicati unii cetateni romani sa nu creeze o imagine negativa pentru toata comunitatea romaneasca din Italia, sau, ca reactie, o atitudine negativa a romanilor fata de italienii din Romania.
Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a subliniat importanta promovarii si apararii valorilor sociale si culturale crestine ale celor doua popoare, ca factori de echilibru intre apararea propriei identitati, dar si respectul fata de identitatea celorlalti.
Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane i-a adus la cunostinta domnului ambasador ca, intre preocuparile pastoral-misionare si sociale actuale ale Bisericii Ortodoxe Romane, se inscrie si grija fata de credinciosii ortodocsi romani din strainatate si integrarea lor in societatile in care traiesc. in acest sens, Preafericirea Sa va propune Sfantului Sinod ca prima duminica dupa sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului (15 august) sa fie instituita ca Duminica a migrantilor, cu scopul de a cunoaste mai bine atat problemele, cat si realizarile acestora in alte tari.
In cadrul audientei, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a mai subliniat implinirea anul acesta a zece ani de la vizita Papei Ioan Paul II in Romania - prima vizita a unui episcop al Romei intr-o tara majoritar ortodoxa (7-9 mai 1999) - moment care ar putea fi marcat printr-o aniversare adecvata.

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Dofollow Banner