miercuri, 18 februarie 2009

"Insula Serpilor" reloaded cu Ucraina si Rusia in prim plan

Da, se pare ca Ucraina nu si-a rezolvat bine problemele cu Romania si este pe punctul de a se baga in altele, din nou cu un arbitru de lux si anume Curtea Internationala de la Haga. De impartit, are ceva cu Rusia de data asta. “Ivan”, sincer, nu prea ar vrea ca cele doua surori sa mearga impreuna la tribunal sa faca partajul, ci ar prefera o impartire “frateasca” si chiar sa mulga vaca impreuna dupa modelul SovRom-urilor de alta data. Bineinteles ca ma refer aici la unul de tip ruso-ucrainean. In fine, hai sa devin un pic mai serios si sa explic pe larg despre ce este vorba.

Diferendul nesolutionat dintre Ucraina si Rusia legat de problemele de delimitare maritima pe care cele doua state le au in Marea Azov si Marea Neagra ar putea face obiectul unui nou caz la Curtea Internationala de Justitie de la Haga.
{eful diplomatiei ucrainene, Vladimir Ograzko, nu a exclus posibilitatea de a rezolva in acelasi mod divergentele pe care Kievul le are cu Moscova in materie de stabilire a granitelor si a zonelor economice exclusive, dupa modelul rezolvarii diferendului recent incheiat cu Romania privind delimitarea platoului continental. Moscova insa nu agreeaza aceasta metoda. Reprezentantul presedintelui rus in problemele de delimitare si demarcare a granitelor nationale ale Rusiei, Aleksandr Golovin, a declarat ca aceasta problema nu ar trebui sa ajunga la Haga exprimandu-si speranta ca litigiul ar putea fi solutionat prin dialog bilateral. "In opinia noastra, nu au fost epuizate toate posibilitatile in procesul de negociere dintre Rusia si Ucraina", a declarat Golovin, reprezentant al presedintelui rus in problemele de delimitare si demarcare a granitelor nationale ale Rusiei cu tarile vecine care sunt membre ale Comunitatii Statelor Independente (CSI, organizatie care regrupeaza fostele republici sovietice cu exceptia tarilor baltice si din care si Georgia s-a retras in vara anului trecut).

Miezul problemei

Rusia și Ucraina au semnat, in decembrie 2003, Acordul privind cooperarea in privinta exploatarii Marii Azov si a Stramtorii Kerci. insa problema exploatarii in comun a acestora nu a fost reglementata nici pana in prezent. Ucraina insista asupra trasarii liniei de demarcatie in baza granitei administrative dintre fostele republici sovietice rusa si ucraineana, care este indicata in harti. Rusia sustine ca in conformitate cu legislatia fostei URSS, apele interne dintre republicile unionale nu au fost delimitate. in ianuarie, cand a avut loc cea mai recenta runda de negocieri, Ministerul ucrainean de Externe constata lipsa de progres in tratativele cu Rusia in ceea ce priveste delimitarea liniei de demarcatie in Stramtoarea Kerci, Marea Neagra si Marea Azov. Moscova si Kievul au periodic consultari pe tema delimitarii frontierei de stat la Marea Azov, Marea Neagra si stramtoarea Kerci. Partile sunt in cautarea unui consens in ceea ce priveste linia de demarcatie a granitei pe mare, de care depinde delimitarea platoului continental si a zonei economice exclusive, dupa care se vor putea incheia acorduri bilaterale referitoare la pescuit sau exploatarea resurselor naturale situate in subsolul marilor amintite. Rusia se pronunta pentru folosirea in comun a stramtorii Kerci si insista pentru crearea unei corporatii ruso-ucrainene. "Rusia propune solutionarea problemei privind stramtoarea Kerci prin crearea unei zone de suveranitate in stramtoarea Kerci cu o lungime de 500 de metri. in special, noi propunem ca granita sa treaca pe mijlocul canalului Kerci-Enikale si, de asemenea, sa folosim impreuna stramtoarea Kerci", declara, la sfarsitul lunii ianuarie, ambasadorul cu insarcinari speciale al Ministerului Afacerilor Externe al Federatiei Ruse, Aleksandr Tolkaci. Diplomatul sublinia atunci ca orice aspiratie euroatlantica a Ucrainei, in special intrarea in UE si NATO, presupune ca tara si-a rezolvat si reglementat toate problemele, inclusiv cele frontaliere. "Ucraina doreste sa isi rezolve rapid toate aceste probleme si sa se delimiteze de Rusia dintr-un singur motiv, intrarea cat mai curand posibil a ei in UE si NATO", a spus Tolkaci.

Ambasadorul rus risca sa fie expulzat din Ucraina

Pe acest fond relatiile Kiev-Moscova devin tot mai tensionate. In paralel, ambasadorul rus la Kiev, Viktor Cernomirdin, risca sa fie expulzat din Ucraina, el fiind acuzat de "comentarii si afirmatii inamicale si nediplomatice" fata de aceasta tara si liderii ei, informeaza Agerpres. Scena politica de la Kiev este zguduita frecvent de tendintele separatiste ale populatiei rusofone din estul Ucrainei. {eful misiunii diplomatice ruse la Kiev a fost convocat ieri la sediul Ministerului ucrainean de Externe, unde i s-a inmanat o nota de protest de catre seful diplomatiei ucrainene Vladimir Ogrizko, fiind atentionat ca pentru afirmatiile sale ar putea fi declarat persona non grata pe teritoriul ucrainean. "Ambasadorul Viktor Cernomirdin a fost avertizat ca faptele si gesturile sale, in calitate de ambasador, contravin prevederilor Conventiei de la Viena privind relatiile diplomatice si constituie o grava incalcare a normelor eticii diplomatice si ale dreptului international si sunt incompatibile cu statutul de sef al unei misiuni diplomatice", a precizat ulterior Ministerul de Externe de la Kiev, intr-un comunicat, citat de newsru.com. Ministerul rus de Externe a reactionat imediat si a calificat acest demers al Kievului ca "un fapt regretabil" si ca un pas indreptat spre accentuarea tensiunilor in relatiile dintre Rusia si Ucraina.
Viktor Cernomirdin a fost criticat de mai multe ori in ultima vreme de autoritatile de la Kiev pentru declaratiile sale facute in timpul conflictului energetic ruso-ucrainean din ianuarie, care a dus la intreruperea livrarilor catre Europa via Ucraina. Intr-un interviu acordat in ianuarie postului rus de televiziune Vesti, ambasadorul Cernomirdin declara ca Rusia va renunta pe viitor la utilizarea sistemului de gazoducte ucrainean pentru tranzitarea gazului spre tarile europene. Recent, intr-o alta declaratie pentru cotidianul rus Komsomolskaia Pravda, Cernomirdin critica conducerea de la Kiev. "Cu aceasta conducere ucraineana nu se poate ajunge la intelegere. Trebuie sa vina alti oameni, lucizi, normali", afirma ambasadorul rus.
In ultimele luni, Ucraina a interzis intrarea pe teritoriul ei a doi deputati rusi - Konstantin Zatulin si Serghei Markov -, pentru declaratii care "au adus atingere integritatii teritoriale a Ucrainei". La inceputul anului 2008 era declarat persona non grata primarul Moscovei, Iuri Lujkov, pentru declaratiile sale legate de portul ucrainean Sevastopol care, in opinia sa, trebuie sa apartina Rusiei.

Surse: Agerpres, Ria Novosti, Unian, NewsIn

http://unian.net/eng/news/news-301429.html

http://en.rian.ru/world/20090218/120199883.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Dofollow Banner