marți, 24 februarie 2009

Cu buzunarele deschise spre FMI, inainte!

Ministrul Finantelor Gheorghe Pogea e mai priceput decat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Presiunile internationale la adresa Romaniei de a ne imprumuta la FMI s-ar putea materializa. Bucurestii se pare ca vor accepta in curand un imprumut financiar de la FMI in valoare de cateva miliarde de euro. Cu o luna in urma, Basescu vorbea la TVR cum ca Romania nu are nevoie de un asememnea imprumut si ca nu va ceda presiunilor facute la adresa oficialilor de la Bucuresti. Ee, se pare ca s-a razgandit cu tot cu ai sai ministri ! In schimb, Barroso a preciat ca este total "contraproductiv sa se faca speculatii catastrofice si bazate doar pe anticipari negative". Da' ce sa ii faci, una zice unu', alta face Pogea!

Ce zice Pogea

Romaniei ii va fi greu sa evite un acord "preventiv" cu Uniunea Europeana si fondul monetar International, a declarat marti, pentru Reuters, ministrul roman de Finante, Gheorghe Pogea.
Ajutorul acordat de cele doua organisme ar consolida sentimentul de pe piata si ar inlatura o potentiala criza financiara provocata de dependenta ridicata a Romaniei de fluxurile straine de capital.
"Acest lucru ar putea fi evitat daca am sti, de exemplu, ca sectorul corporatist sau situatia economiei romanesti sau a celei din Uniunea Europeana nu se va inrautati", a declarat Gheorghe Pogea, la intrebarea daca un acord cu UE/FMI este inevitabil.
"Insa, deoarece sunt multe incertitudini, un gram de preventie valoreaza mai mult decat un kilogram de tratament. Nimic nu este prea scump pentru stabilitatea financiara a tarii. Luam in calcul cel putin doua optiuni", a adaugat Ministrul de Finante.
Intrebat daca Romania ar trebui sa obtina finantare externa chiar daca nu va avea nevoie de ea, Pogea a raspuns "Da"

Ce zice Barroso

Stabilitatea financiara este in principal responsabilitatea institutiilor financiare internationale, dar in prezent este nevoie de eforturi conjugate ale statelor membre ale UE, ale bancilor si ale autoritatilor de supraveghere pentru sustinerea economiilor europene, a afirmat marti, la Bruxelles, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, la finalul unei intrevederi cu premierul Ungariei, Ferenc Gyurcsany.
Barroso a subliniat ca este total contraproductiv sa se faca "speculatii catastrofice si bazate doar pe anticipari negative" in legatura cu situatia economiilor statelor membre ale UE, mai ales a celor din centrul si estul Europei, cele mai afectate de criza economico-financiara. "Analizam toate posibilitatile (de sprijinire a economiilor tarilor membre afectate - n.red.), dar trebuie sa tinem cont ca este vorba de piete", ceea ce creste gradul de imprevizibilitate, a explicat seful executivului comunitar.

Agerpres

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Dofollow Banner