vineri, 20 februarie 2009

Liber la linsaj. Guvernul italian aproba legalizarea violenta asupra romanilor

Consiliul de Ministri italian a aprobat vineri decretul-lege ce contine masuri urgente pentru siguranta publica si de combatere a violentelor sexuale, transmite ANSA.
Decretul-lege, aprobat in unanimitate de membrii cabinetului Berlusconi, contine o prevedere ce le permite primarilor sa recurga la asociatii (patrule) de cetateni neinarmati, in coordonare cu prefectii. In aceste "asociatii", fostii membri ai fortelor de politie si ai armatei vor avea un rol "preponderent", a precizat ministrul apararii, Ignazio La Russa.
De asemenea, potrivit Il Messaggero, ministrul de interne Roberto Maroni a subliniat ca voluntarii recrutati in aceste patrule de cartier nu vor fi inarmati si vor fi dotati doar cu telefoane mobile si statii de transmisie, pentru a avertiza fortele de ordine. "Vor fi mai ales carabinieri si politisti in retragere, pentru ca acestia stiu ce au de facut", a subliniat Maroni, dand exemplul si "City Angels", asociatia de voluntari formata din fosti pompieri care se afla pe strazile din Milano de mai bine de 15 ani.
Maroni a mai tinut sa mentioneze ca presedintele Giorgio Napolitano, caruia ii va transmis spre contrasemnare decretul-lege, nu a exprimat niciun "veto" impotriva ideii acestor patrule de cartier.
Totodata, comandantul politiei italiene, Antonio Manganelli, a spus ca trebuie evitata folosirea termenului de "patrule de cartier" pentru a defini activitatea acestor voluntari, mult mai indicat fiind termenul de "siguranta publica participativa".
Premierul Silvio Berlusconi a tinut sa explice motivele care au stat la baza urgentei publice, situatie in care guvernul poate emite, conform legii, aceste decrete. El a explicat ca guvernul sau a trimis de mai multe luni in parlament un pachet legislativ cu masuri vizand imbunatatirea sigurantei publice, insa pe fondul violurilor din ultimele zile, s-a anticipat cu cel putin 100 de zile aplicarea acestor masuri in conditiile in care dureaza prea mult "dezbaterea parlamentara sub ochii tuturor".
Decretul prevede totodata interzicerea cercetarii in arest la domiciliu a celor acuzati de viol, acordarea unor fonduri de 100 de milioane pentru politie in vederea angajarii a inca 2.500 de politisti, extinderea de la 2 la 6 luni a termenului in care este posibila internarea imigrantilor clandestini in centrele de identificare si expulzare; in document sunt incluse de asemenea si o serie de prevederi prezente si in proiectul de lege impotriva hartuirii sexuale initiat de Mara Carfagna, ministrul pentru sanse egale. Printre acestea se numara posibilitatea sanctionarii pentru molestare sau amenintare sexuala cu pedepse de la minim 6 luni la 4 ani de inchisoare, cu introducerea circumstantelor agravante daca aceasta agresiune este produsa de un fost partener sau sot.
"Aceste fapte trebuie sanctionate inainte sa degenereze in comportamente si mai grave", a subliniat Carfagna urgenta introducerii acestor prevederi.
La Guidonia, localitatea in care a avut loc in urma cu o luna violul in grup pentru care au fost arestati patru romani, a fost deja constituita, incepand de miercuri seara, o patrula de voluntari locali, formata din fosti pompieri si politisti membri ai unei asociatii, dotarea cu care acestia ies pe teren constand in mijloace de comunicare, dar si camere de filmat cu infrarosu pentru a strange si pe timp de noapte probe impotriva unor eventuali infractori.
Ministrul Maroni introdusese in pachetul legislativ privind siguranta, care a fost adoptat in urma cu doua saptamani de Senat si a fost transmis Camerei Deputatilor, prevederea privitoare la organizarea "patrulelor de cartier" formate din cetateni voluntari neinarmati.
Adoptarea acestei prevederi de catre camera legislativa a starnit multe critici din partea fortelor de opozitie, a unei parti a presei, precum si a reprezentantilor Bisericii Catolice, acestia acuzand ca astfel se autorizeaza justitia facuta pe cont propriu si interventia impotriva infractorilor, cei mai vizati fiind in primul rand imigrantii.
Dupa violurile de weekendul trecut de la Bologna, Milano si Roma, ministrul Maroni a anuntat adoptarea acestui decret-lege impotriva violurilor, iar potrivit presei, in prima forma a decretului erau incluse si "patrulele de cartier", insa luni titularul de la Interne a trebuit sa modifice acest articol al decretului in urma unei consultari cu presedintele Napolitano, la Palatul Quirinale.

Agerpres

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Dofollow Banner