Romania ar vrea si ea in continuare sub umbrela scutului antiracheta al SUA pentru Europa. Bucurestii ar fi dispusi chiar sa fie parte integranta a proiectului american. In acesta directie a mers si discursul lui Cristian Diaconescu azi la Bruxelles la reuniunea minsitrilor de externe europeni.
Ministrul Cristian Diaconescu, care a avut luni la Bruxelles o reuniune cu reprezentanti ai Secretariatului International al NATO, a subliniat ca Romania are in continuare "un interes special" fata de rolul NATO in securitatea energetica si fata de sistemul antiracheta al Aliantei Nord-Atlantice.
"Consideram ca principala caracteristica a agendei viitorului summit (de la Strasbourg-Kehl, din aprilie 2009 - n.r.) trebuie sa fie aceea de continuitate cu deciziile importante adoptate la Bucuresti. Astfel, la summitul din 2009 dorim sa fie prezentate rapoarte de etapa referitoare la rolul NATO in domeniul securitatii energetice si in ceea ce priveste dezvoltarea unui sistem NATO de aparare antiracheta. Romania are un interes special in aceste doua dosare" a aratat seful diplomatiei romane, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.
Romania urmareste cu foarte mare atentie sistemul de aparare antiracheta, intrucat tara noastra se afla in afara razei de protectie a scutului american. La summitul de la Bucuresti aliatii si-au luat angajamentul de a proteja intreg teritoriul NATO si si-au asumat crearea unui scut antiracheta complementar pentru statele care nu sunt protejate de sistemul antiracheta american. Discutiile in ceea ce priveste interconectarea scutului antiracheta NATO cu cel al SUA ar putea sa stagneze insa la summitul de la Strasbourg, pentru ca administratia Obama, care si-a preluat mandatul numai de cateva luni, este posibil sa nu-si formuleze o pozitie clara in legatura cu viitorul pe care il va rezerva planului Bush privind apararea antiaeriana si amplasare a scutului in Cehia si Polonia.
NewsIn
luni, 23 februarie 2009
Diaconescu vrea Romania sub umbrela scutului antiracheta american
Etichete:
Diaconescu,
MAE,
NATO,
UE
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu