luni, 2 februarie 2009

Kievul si Bucuresti la Ziua Judecatii de la Haga. Reactii din presa ucraineana

Romania are de partea sa faptul ca este membra UE, in procesul de la Haga pentru delimitarea platoului continental din jurul Insulei Serpilor, in care Curtea Internationala de Justitie va anunta marti o solutie, scrie cotidianul ucrainean Segodnia.

Cele doua tari sunt in conflict pentru a stabili daca aceasta este o insula sau doar o stanca, dar disputa nu se rezuma la termeni, ci la ceea ce presupun acestia: o insula are dreptul la ape teritoriale proprii, in timp ce o stanca nu, explica Segodnia. Nu apele teritoriale sunt insa fondul adevarat al disputei, ci zacamintele de gaz si petrol a caror existenta a fost confirmata in aceasta zona. "In cazul in care insula va fi recunoscuta drept stanca, cum cer romanii, ne vor lipsi de o parte considerabila din aceste bogatii", explica publicatia ucraineana. Romania este nemultumita de multi ani pentru faptul ca insula, care i-a apartinut pana in 1940, apartine in prezent Ucrainei, noteaza Segodnia, adaugand ca acest lucru este valabil si in privinta altor teritorii pierdute - Basarabia si Bucovina de Nord - asupra carora Bucurestiul nu emite pretentii oficiale, pentru ca sansele de a castiga o astfel de disputa in instantele internationale sunt egale cu zero. Si in cazul Insulei Serpilor, cazul construit de Romania este slab, considera Segodnia, furnizand mai multe argumente in sprijinul acestei afirmatii. Primul este cel de natura juridica. “Europa prefera sa pastreze un status quo”, afirma deputatul rus Serghei Markov. “Inviolabilitatea granitelor este consfintita in Acordurile de la Helsinki din 1975, iar in acest caz se pune problema revizuirii rezultatelor celui de-al Doilea Razboi Mondial, asupra carora Europa reactioneaza mai si mai dureros”, spune Markov.
Al doilea argument este unul istoric. "Romania a considerat timp o suta de ani Insula Serpilor drept insula si pentru Europa va fi mai simplu daca, si pe viitor, isi va pastra pozitia", considera deputatul ucrainean Andrei Skili, membru al partidului premierului Iulia Timosenko, si membru al Comisiei pentru relatii externe din Rada Suprema. Intr-adevar, scrie Segodnia, desi in prezent in documentele oficiale romanesti insula figureaza ca stanca, denumirea ei in limba romana este de Insula Serpilor. Un argument destul de puternic ce joaca impotriva Ucrainei este cel politic, scrie publicatia ucraineana. "Daca in perioada Uniunii Sovietice romanii nici nu puteau ridica aceasta problema, pozitia politica actuala a Ucrainei este slaba. In prezent, Ucraina nu are aliati in Europa, in timp ce Romania este stat membru al UE. Pe aceasta conteaza Bucurestiul", spune Serghei Markov, adaugand ca nu este exclus ca, din aceleasi considerente, Ucraina sa fie nevoita la concesii si in problema Deltei Dunarii. Mentionam ca Ucraina continua lucrarile la canalul Bastroe, in pofida avertismentelor internationale repetate. Unul dintre argumentele principale ale Romaniei la Haga a fost sa se prezinte ca victima a pactului Ribbentrop-Molotov, care a trecut Insula Serpilor in posesia URSS. Acest lucru este de natura sa aduca Romaniei sprijinul unor state precum Polonia si Letonia, Lituania si Estonia, care au fost afectate de acordul germano-sovietic, scrie publicatia ucraineana. Insa dupa razboi, in 1948, granita romano-sovietica a fost confirmata printr-un acord, despre care Bucurestiul sustine acum ca a fost semnat de guvernul pe care i-l impusese URSS. Instanta a decis deja ca apartenenta Insulei Serpilor nu reprezinta obiectul disputei, iar in ceea ce priveste agumentul partii romane privind modificarea statutului de insula in stanca, acesta este slab, conchide publicatia ucraineana.

NewsIn Agerpres

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Dofollow Banner