luni, 2 februarie 2009

MAE intervine in sprijinirea parintelui Boian din Valea Timocului la insistentele presei romane

In urma insistentelor organelor de presa din Romania, printre care se numara si ziarul ZIUA, Ministerul Afacerilor Externe dar si Comisia de Politica Externa a Senatului au luat atitudine in privinta deciziei primariei din Negotin de demolare a fundatiei bisericii romanesti de la Malainita din Valea Timocului. Oficiali ai MAE roman au luat legatura cu autoritatile sarbesti subliniind „ca dreptul la libertate religioasa depa seste cadrul dialogului intre biserici si are implicatii in domeniul drepturilor omului”. Manifestarile antiromanesti ale autoritatilor sarbe vor ajunge sa fie discutate in Parlamentul Romaniei, a dat asigurari senatorul PD-L, Viorel Badea. Intr-o declaratie facuta in exclusivitate Agentiei de presa Romanian Global News, vicepresedintele Comisiei de Politica Externa a Senatului, Viorel Badea a declarat ca a luat act de manifestarilor impotriva drepturilor romanilor din Valea Timocului. “Am luat cunostinta cu profunda ingrijorare de noul atac al autoritatilor locale sarbe la adresa Protopopiatului Ortodox Roman Dacia Ripensis din Timoc, Serbia... vom analiza in Comisia de Politica Externa a Senatului situatia generata in comunitatea romanilor timoceni din Serbia, urmand sa luam deciziile care se impun in acest context”, a spus Badea.



Raspuns MAE - Ministerul Afacerilor Externe Directia Purtator de Cuvant:


A8/315 30 ianuarie 2009



Stimate domnule Roncea,

Urmare solicitarii dumneavoastra referitoare la pozitia MAE fata de cererea Patriarhiei Ortodoxe Romane, va transmitem urmatoarele informatii:

Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei a luat cunostinta de ultimul incident care l-a implicat pe preotul Boian Alexandrovici, respectiv decizia autoritatilor locale din Negotin prin care se solicita demolarea in termen de 15 zile a fundatiei bisericii romanesti cu hramul „Sfantul Niceta de Remesiana”. Precizam ca ambasadorul Romaniei la Belgrad a intervenit imediat la primaria din Negotin pentru a se renunta la orice incercare de demolare a constructiei si totodata a avut o intrevedere pe aceasta tema cu ministrul sarb al cultelor.
Mentionam ca in calitate de conducator al Protopopiatului Ortodox Roman „Dacia Ripensis”, structura subordonata canonic direct Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane, PF Daniel, preotul Boian Alexandrovici se bucura de sprijinul statului roman pentru actiunile si demersurile pe care le intreprinde in beneficiul etnicilor romani din Serbia de nord-est.
Partea romana a solicitat permanent in cadrul dialogului bilateral ca autoritatile sarbe sa manifeste o atitudine pozitiva si deschisa, subliniind ca dreptul la libertate religioasa depaseste cadrul dialogului intre biserici si are implicatii in domeniul drepturilor omului.
Partea romana acorda o atentie speciala recunoasterii Bisericii Ortodoxe Romane ca biserica traditionala in Serbia si a solicitat permanent in cadrul discutiilor bilaterale la cel mai inalt nivel acordarea unui tratament similar cu cel al Bisericii Ortodoxe Sarbe in Romania, subliniind totodata ca prin Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor, Episcopia Ortodoxa Sarba de Timisoara a fost inclusa in lista cultelor religioase recunoscute, iar prin Hotararea de Guvern nr. 1709/2008 a fost recunoscut Statutul Episcopiei Ortodoxe Sarbe, in baza caruia se organizeaza si functioneaza Episcopia Ortodoxa Sarba de Timisoara, ca parte a Bisericii Ortodoxe Sarbe, cu sediul la Belgrad, Serbia. Acest cadru legal ofera deplina libertate si autonomie comunitatii credinciosilor ortodocsi sarbi din Romania atat in raport cu statul roman, cat si fata de Biserica Ortodoxa Romana.
MAE va continua sa sprijine toate initiativele etnicilor romani din Serbia, in conformitate cu standardele europene unanim acceptate si respectate.

In acest sens, exista un dialog permanent cu organizatiile romanesti din Serbia si se cunosc principalele probleme cu care se confrunta etnicii romani din tara vecina. in cadrul dialogului bilateral cu partea sarba sunt aduse in discutie toate aceste probleme si sunt propuse solutii pe baza principiului reciprocitatii, astfel incat persoanele apartinand minoritatii romane de pe intreg teritoriul Serbiei sa beneficieze de toate drepturile conform standardelor europene in materie de protectie a minoritatilor nationale.



Cu stima,

Alin serbanescu,

Purtator de Cuvant


Vezi si : http://victor-roncea.blogspot.com/2009/02/mae-intervenit-in-apararea-parintelui.html

http://www.rgnpress.ro/Politic/Problema-bisericii-romanesti-din-Malinita-va-fi-discutata-in-Comisia-de-Politica-Externa-a-Senatului.html#Scene_1

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Dofollow Banner