luni, 4 ianuarie 2010

Ucraina pe sforile Rusiei

Presedintele Viktor Iuscenko ii acuza pe principalii favoriti la fotoliul pe care il ocupa in prezent de colaborationism cu Moscova

Liderul de la Kiev, pro-occidentalul Viktor Iuscenko, a decis sa isi centreze intreaga campanie electorala impotriva Moscovei, pe motiv ca cercurile conducatoare rusesti incearca sa indeparteze Ucraina de la aspiratiile sale pro-europene prin intermediul unor lideri-marioneta care, odata instalati, vor servi interesele Kremlinului. Relatiile dintre Ucraina si Rusia au inrautatit constant odata cu venirea, in 2004, la conducerea Ucrainei, a actualului lider care in prezent se bucura doar de increderea a circa 5% dintre ucraineni, conform celor mai recente sondaje de opinie. Presedintele ucrainean in functie Viktor Iuscenko incearca pe ultima suta de metri sa isi refaca sansele destul de mici de a reintra in cursa prezidentiala, acuzandu-si rivalii politici ca fac parte dintr-un plan elaborat si sustinut de catre Rusia care ar viza distrugerea oricaror aspiratii pro-europene ale Ucrainei. Intr-o ultima incercare de refacere a popularitatii sale in randul electoratului, Iuscenko a lansat duminica o ofensiva dura impotriva contracandidatilor sai prezidentiabili, premierul Iulia Timosenko si liderul Partidului Regiunilor (pro-rus, n.red.) Viktor Ianukovici, acuzandu-i ca ar face parte dintr-un "complot moscovit". "Timosenko si Ianukovici sunt cei mai buni reprezentanti ai singurei coalitii a Kremlinului", a declarat Iuscenko in fata cetatenilor orasului Liov din vestul Ucrainei. El a avertizat ca in cazul in care unul dintre cei doi va ajunge presedinte, celalalt va deveni prim-ministru.

Ruleta ruseasca

Moscova l-a sustinut in 2004 pe Viktor Ianukovici, fapt ce a alimentat protestele de strada care in cele din urma l-au adus la putere pe Viktor Iuscenko. In cinci ani de mandat, in timp ce Iuscenko s-a straduit sa scoata Ucraina de pe orbita Rusiei, Iulia Timosenko a urmat o cale mai pragmatica. Ea si-a asigurat o relatie personala buna cu omologul sau rus Vladimir Putin si a urmarit favorizarea unor termeni mai usori pentru Ucraina in ceea ce priveste tranzitul si exportul gazelor rusesti inspre Ucraina.

continuare: http://www.ziua.net/display.php?data=2010-01-05&id=263718

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Dofollow Banner