miercuri, 6 ianuarie 2010

Yemenul, fieful terorismului mondial

SUA ar putea deschide un front antiterorist impotriva rebelilor yemeniti afiliati retelei teroriste al-Qaida conform informatiilor potrivit carora atentantul asupra cursei Amsterdam-Detroit a fost planuit si directionat din Yemen. Autoritatile acestei tari au facut apel la un ajutor intenational in lupta impotriva rebelilor care controleza numeroase regiuni din Yemen si care nu se supun legilor statului

Sefa diplomatiei americane Hillary Clinton si-a exprimat luni ingrijorarea vizavi de transformarea Yemenului in principalul centru de comanda al operatiunilor desfasurate in intreaga lume de catre retea terorista al-Qaida. Ea a adaugat ca aceasta situatie a fost favorizata si de conflictul militar intre guvernul central yemenit si rebeli. "Noi intrevedem consecinte globale ale razboilui din Yemen si ale tentativelor Al Qaida de a tranforma aceasta tara intr-o baza de unde sa-si lanseze atacurile teroriste in afara regiunii", a afirmat Hillary Clinton dupa intalnirea cu premierul Qatarului, seicul Hamad ibn Jassim ibn Jabir Al-Thani. Declaratiile secretarului de stat american survin dupa ce, la finalul saptamanii trecute, liderul de la Casa Alba, Barack Obama, a atribuit in premiera organizatiei din Yemen a retelei teroriste Al-Qaida responsabilitatea pentru atentatul aerian esuat de Craciun asupra cursei Amsterdam-Detroit. Varianta deschiderii unui nou front de razboi antiterorist este confirmata si de intrevederea generalului David Petraeus, comandantul fortelor americane in Irak si Afganistan, si presedintele yemenit Ali Abdallah Saleh. Rezultatul intalnirii celor doi s-a materializat sub forma trimiterii de catre partea americana a unor intariri militare in provinciile din estul Yemenului pentru a le curata de elemente ale retelei al-Qaida. "Noi am facut de un an din Yemen o prioritate. Generalul Petraeus s-a declarat si el satisfacut de discutia cu presedintele yemenit", a indicat un inalt functionar american sub acoperirea anonimatului. Ca si in cazul fronturilor din Irak si Afganistan, SUA va beneficia de sprijinul Marii Britanii, impreuna cu care va infiinta o unitate speciala antiterorista in Yemen. De asemenea, premierul britanic Gordon Brown a declarat sambata ca doreste ca Londra sa fie gazda unui conferinte internationale ce ar urma sa se desfasoare pe 28 ianuarie, la Londra, pe tema situatiei din Yemen. In schimb, ministrul de Externe italian Franco Frattini a estimat luni ca "nu ar fi oportun sa se deschida un nou front militar in Yemen" contra bazelor al-Qaida.

Avantaje strategice

Din punct de vedere strategic, Yemenul ofera foarte multe posibilitati de desfasurare si coordonare a activitatilor specificice fenomenului terorist. Datorita pozitiei sale din sudul Peninsulei Arabiei, aceasta tara ofera acces catre principalele teatre de razboi ale organizatiei al-Qaida, inclusiv Arabia Saudita, Somalia, Irak si Afganistan, scrie portalul Deccan Chronicle. Granitele statului sunt nesecurizate iar triburile locale simpatizeaza cu cauza al-Qaida. Aceste triburi controleaza multe dintre regiunile acestui teritoriu, motiv pentru care teroristii beneficiaza de libertate de miscare inauntru si in afara tarii. Piata de armament extrem de deschisa din Yemen ofera de asemenea multiple posibilitatile pentru ca activistii acestei organizatii sa isi poate procura arme si materiale explozibile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Dofollow Banner