marți, 26 ianuarie 2010

Secretele fortelor speciale ale Armatei


Invaluita in mister, existenta fortelor speciale din Romania a fost recunoscuta cu jumatate de gura de reprezentantii institutiilor din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala. Despre infiintarea acestor unitati speciale, create sa intervina in situatii limita, nimeni nu vrea sa ofere prea multe amanunte. Nici macar sa spuna daca si unde au executat misiuni reale. “Durii” au fost atent selectionati din cadrul unitatilor de cercetare diversiune ale Armatei. Apoi au fost pregatiti de instructori americani, britanici, turci si israelieni. Ziuaveche.ro a intrat in culisele acestor unitati de elita si va arata unde sunt cantonate si in baza caror legi functioneaza.

Ministerul Apararii Nationale urmeaza sa propuna o Lege a Fortelor pentru Operatii Speciale din Armata Romaniei. Aceasta noua categorie de forte, respectiv cea pentru operatii speciale, urmeaza sa fie reglementata juridic anul acesta. Unii dintre militarii care sunt angajati in unitatile speciale romanesti au absolvit cursuri la cele mai renumite scoli de pregatire internationale.

Lege pentru FOS

Proiectul legislativ urmeaza sa fie prezentat in Guvern in cateva luni. Aceasta lege este necesara pentru a stabili un cadru juridic al existentei, in Armata romana, a unei categorii de forte noi, de mai mici dimensiuni, cu dotare si instruire speciale. Misiunea acestora este de a gestiona cu succes provocarile de lupta moderne, printre care necesitatea asigurarii superioritatii tehnologice, diversitatea tacticilor razboiului informational si ale razboiului psihologic. Actul normativ va reglementa conducerea, organizarea si misiunile Fortelor pentru Opera?ii Speciale (FOS), asigurarea resursei umane, dar si a mijloacelor materiale si financiare.

Cuibul “Vulturilor”

Constituirea structurilor de operatii speciale in Armata Romaniei are ca moment de inceput mentionarea in Strategia militara a Romaniei din anul 2000 a conceptului de operatii speciale. Doi ani mai tarziu, in sedinta din 5 aprilie 2002, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a luat hotararea de a infiinta structuri de forte capabile sa desfasoare acest gen de operatii. In urma acestei decizii, la 1 martie 2003 a fost infiintata componenta terestra a fortelor pentru operatii speciale: Batalionul 1 operatii speciale “Vulturii”. Unitatea se afla in garnizoana Targu Mures. In paralel, la nivelul Statului Major General, in cadrul Directiei Operatii a fost infiintat Serviciul actiuni antiteroriste si forte speciale (SAAFS). Acesta avea responsabilitati privind planificarea si conducerea in cinci mari domenii de responsabilitate: combaterea terorismului, operatii psihologice, operatii informationale, civil-militar si operatii speciale.

Serviciul Operatii Speciale

In anul 2007, SAAFS s-a transformat in Serviciul Operatii Speciale. Aceste masuri au fost completate cu infiintarea, in 2005, a unei structuri de instructie speciale. Pentru aceasta, Scoala de Aplicatie pentru Parasutisti de la Buzau a fost reorganizata ca Scoala de Aplicatie a Fortelor pentru Operatii Speciale. In cadrul acesteia, incepand cu 1 mai 2005, a inceput sa functioneze Centrul de pregatire pentru operatii speciale. Constituirea fortelor pentru operatii speciale a continuat prin infiintarea, la 1 aprilie 2006, a Grupului naval al fortelor pentru operatii speciale (GNFOS) in compunerea Statului Major al Fortelor Navale. La 1 septembrie 2008 a fost infiintat Detasamentul de cautare-salvare in lupta (DCSL) in cadrul Statului Major al Fortelor Aeriene. La 21 noiembrie 2008, prin restructurarea Serviciului operatii speciale/Directia Operatii, au luat fiinta Componenta de operatii speciale, ca structura intrunita de nivel operativ in subordinea Statului Major General, si Biroul operatii speciale, in cadrul Directiei Operatii. Procesul de constituire a fortelor pentru operatii speciale a fost completat prin infiintarea, la 1 august 2009, a Regimentului de operatii speciale si includerea in structura a doua batalioane de parasutisti. Prin constituirea acestei structuri de forte cu capabilitati unice, factorii nationali de decizie politico-militari au la indemana un instrument viabil, in masura sa produca finalitati de nivel strategic. Pregatirea si dotarea cu echipamente de ultima generatie fac din aceste forte un multiplicator de putere al fortelor conventionale prin faptul ca sunt in masura sa foloseasca forta nu doar selectiv, ci si proportional cu dimensiunile amenintarii. Pe langa realizarea unei economii substantiale de forte si mijloace, sunt limitate la minim pierderile colaterale si efectele adverse provocate de raspunsurile conventionale.

Sursa ZIUA veche la http://www.ziuaveche.ro/component/content/article/37-investigatii/132-secretele-fortelor-speciale-ale-armatei

2 comentarii:

  1. sunt unii dintre cei mai buni soldati din lume

    RăspundețiȘtergere
  2. Romiania are cel mai dezoltat sistem de laser din lume. Va aduceti aminte ca rusii ai invadat Ceoslovacia? Atunci au dorit sa patrunda si in Romania dar li s au topit tancurile cand au calcat aici. De ce oare? Inventatorul laserului este roman si noi am dat de 18 ori mai multi inventatori decat media modiala pe cap de locuitor. PUNCT. Suntem geniile lumii.

    RăspundețiȘtergere

 
Dofollow Banner