@The Times scrie ca liderul de la Kremlin doreste anexarea teritoriala a peninsulei Crimeea cu acordul tacit al cancelarului german
Presedintele rus Dmitri Medvedev, cu complicitatea tacita a cancelarului german, Angela Merkel, doreste sa reediteze intr-o varianta contemporana "momentul Munchen de la 1938", prin dezmembrarea peninsulei Crimeea (sud), regiune integrata a Ucrainei, si alipirea acesteia la teritoriul Federatiei Ruse, relata ieri cotidianul britanic The Times in pagina sa electronica. Liderul de la Kremlin si-a exprimat totodata dezacordul vizavi de actuala clasa politica conducatoare de la Kiev.
Publicatia britanica scrie ca in cadrul conferintei comune tinuta vinerea trecuta in statiunea rusa Soci, liderul rus Dmitri Medvedev, avand-o alaturi de Angela Merkel, a tinut sa reitereze starea foarte perimata a relatiilor dintre Kiev si Moscova, situatie cauzata de "conducerea ucraineana pro-occidentala". Seful statului rus a emis atunci semnale puternice referitoare la dorinta Kremlinului de amestec in procesul electoral al alegerilor prezidentiale, programate sa aiba loc in luna ianuarie 2010, in scopul netezirii drumului spre fotoliu de presedinte a candidatului cel mai favorabil pentru Moscova. "Nu intrevad perspective pentru restabilirea de relatii normale sub actuala conducere politica ", a declarat Medvedev, dupa intalnirea de saptamana trecuta pe care a avut-o cu Merkel la resedinta sa de la Soci. "Sper ca noua conducere a Ucrainei sa aiba multe sanse de imbunatatire a relatiilor (...) aceasta este o prioritate a politicii externe pentru noi", a adaugat liderul de la Kremlin. The Times relateaza ca reactia lui Merkel a fost una de tacere. Publicatia mai spune ca "liderul (Angela Merkel) celei mai mari tari a Uniunii Europene nu a oferit niciun sprijin Ucrainei, ca partener democratic, si nici nu a aparat dreptul ucrainenilor de a-si alege singuri conducerea statala". Tacerea lui Merkel a fost primita cu deosebita surprindere de catre oficialii de la Kiev si cu satisfactie de cei de la Kremlin, unde "proiectul Ucraina" este prioritatea numarul unu in perspectiva alegerilor prezidentiale din Ucraina care se vor desfasura in ianurie 2010. La prima evaluare, Moscova tinde sa in sprijine pe candidatul pro-rus, Viktor Ianukovici, liderul Partidului Regiunilor din Ucraina.
Crimeea, marul discordiei
Unul dintre motivele principale al frictiunilor dintre Moscova sI Kiev il reprezinta contractul referitor la stationarea Flotei Ruse de la Marea Neagra pana in 2017, document ce nu se vrea a fi reinnoit de catre autoritatile ucrainene, in ciuda insistentelor rusilor, motiv pentru care Rusia doreste eliminarea liderilor "Revolutiei Portocalii", lansate in 2004 si al carei artizan este actualul presedinte ucrainean, Viktor Iuscenko. "Kievul este ingrijorat de faptul ca liderii de la Kremlin ar putea miza pe "problema Crimeii" in timpul alegerilor sau mai tarziu, in scopul destabilizarii actualului regim (politic din Ucraina), pe care il considera insuficient de prorus", noteaza autorul materialului din The Times, Tony Halpin. Nu poate fi exclusa nici realizarea scenariului privind interventia militara rusa "pentru apararea cetatenilor rusi", la fel cum s-a intamplat in Georgia, considera autorul articolului, amintind ca de curand Dmitri Medvedev a inaintat Dumei de Stat un proiect de lege care il imputerniceste sa trimita trupe in afara tarii. Halpin atrage atentia in final asupra reeditarii scenariului de dinainte de declansarea celui de Al Doilea Razboi Mondial, cand Germania a anexat partea de sud a Cehoslovaciei, actiune ce a beneficiat de aportul tacit al Frantei si Marii Britanii, state care incercau la acea vreme sa duca o politica reconciliatoare vizavi de ambitiile teritoriale ale lui Adolf Hitler. Reamintim ca la 20 septembrie 1938 a fost semnat Acordul de Munchen de catre premierii Italiei, Benito Mussolini, Marii Britanii, Arthur Chamberlain, Frantei, Edouard Daladier si cancelarul Germaniei naziste, Adolf Hitler. Acest document consfintea redesenarea hartii Europei prin cedarea catre Germania a regiunii sudete a Cehoslovaciei si a fost primul pas al liderului nazist pentru ocuparea totala a acestei tari si totodata pentru modificarea raporturilor de forte in Europa in timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial.
vezi si: http://www.ziua.ro/display.php?data=2009-08-21&id=257367
vineri, 21 august 2009
Ciopartirea Ucrainei. Medvedev si Merkel reediteaza "pactul otravit" pe spatele Crimeii
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu