luni, 24 august 2009

Romanii din Valea Timocului, tinta preferata a extremistilor sarbi

Poate in acest context, domnul presedinte va acorda mai multa atentie problemelor romanilor din Valea Timocului supusi constant si sustinut atacurilor extremiste din partea poporul “frate” sarb. Actiunile fac parte dintr-un proces amplu de desnationalizare a acestora coordonat de structurile statului sarb, la care organele statului roman sunt in mare parte pasive si inchid ochii la astfel de probleme care implica pierderea identitatii romanesti pentru romanii din afara granitelor. Dar asa sunt fratii, unii dau o mana de ajutor, altii dau in cap. Aloo, BOR, MAE, Presedintie ... se poate un deranj cu aceasta sesizare?!

Biserica Ortodoxa Romana (BOR) din Timoc continua sa fie victima presiunilor exercitate de diferite grupari extremiste incurajate de clerul sarb, a declarat luni, pentru AGERPRES, protopopul de Dacia Ripensis, preot Boian Alexandrovici.
Potrivit preotului Alexandrovici, la sfarsitul saptamanii trecute, mai multe persoane in frunte cu preotul sarb al satului Raiat s-au impotrivit cu violenta intrarii unui cortegiu funerar in cimitir si a savarsirii ceremonialului inmormantarii unei batrane romance in limba romana."Asa-zisii credinciosi care il insoteau pe preotul sarb au proferat injurii la adresa BOR si a mea, din cauza ca am construit la Malainita primul asezamant de cult pentru romanii din nord-estul Serbiei. La un moment dat am fost amenintati sa parasim Serbia si, daca suntem romani, sa plecam in Romania", a precizat preotul Boian Alexandrovici. Romanii prezenti la inmormantare au protestat vehement impotriva actului de intimidare sustinut de episcopul sarb al Timocului, Iustin. Dupa inmormantare, parintele Boian Alexandrovici a sesizat autoritatile politienesti ale orasului Negotin care au luat nota de fapta incriminata si au promis ca vor face lumina in acest caz.

La randul sau, Comitetul pentru Drepturile Omului din Negotin a inceput demersurile pentru a informa institutiile nationale sarbesti si internationale in legatura cu amenintarile la care este supusa sistematic BOR din Timocul Sarbesc.
Presedintele acestui organism, Dusan Parvulovici, a aratat ca autoritatile bisericesti sarbe ignora concluziile Rezolutiei 1632 a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei din 1 octombrie 2008, precum si raportul parlamentarului Jurgen Herrmann care confirma descriminarea BOR in Timoc si nu tine seama de recomandarile facute de acesta."Fara indoiala Patriarhia Romana trebuie sa intervina imediat astfel incat sa grabeasca intalnirea Comisiei mixte de dialog bisericesc romano-sarb pentru clarificarea urgenta a statutului BOR in nord-estul Serbiei unde, din anul 2005, de cand, dupa 170 de ani, romanii din zona au pentru prima oara o biserica romaneasca la Malainita, in satele romanesti se slujeste in limba materna - limba romana", a spus Parvulovici. El a adaugat ca autoritatile administrative si bisericesti sarbe ar trebui determinate sa recunoasca si sa inscrie in Registrul bisericilor romanesti si Protopopiatul de Dacia Ripensis, cu sediul in Malainita, entitate a Episcopiei de Dacia Felix din Varset.

Agerpres

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Dofollow Banner