Atata a asteptat jurnalistul antenist. Cred ca in fapt astepta de ceva vreme sa ii zica Basescu ceva pentru a se putea victimiza fata de atacul verbal furibund al "omului suprem", asa cum chiar domnia sa il caracterizeaza. De fapt e un cliseu care circula pe holurile din Baneasa a Antenelor.
Educatul jurnalist, care pretinde ca mai e si "deontolog", asta ca sa il citez pe colegul sau de trust, Mircea Badea, zice pe forumul blogului sau personal (care in fapt e stipendiat de la Imparatie) ca mama sa "l-a invatat sa respecte si betivii, idotii si mitocanii".
Pai bine "bai" domnule Badin, te-as intreba eu umil, una zici alta faci? parca aveai educatie aleasa, n'asa? Alta poanta draguta a ziaristului a carui onoare a fost patata de Basescu este chiar poza de la articolul respectiv. Acolo, domnul Badin il are imortalizat pe Basescu langa rege Cioaba al tiganilor, poza cu care ziaristul deontolog incearca sa asocieze subtil imaginea lui Basescu cu cea a tiganilor. Deci ce sa intelegem de aici, ca tiganii sunt si ei "betivi, mitocani sau idioti"? sau ca Basescu este tigan prin gestul verbal pe care l-a facut? Oricum aceasta asociere mie imi da a discriminare iar pentru domnul jurnalist cu staif nu e chiar kuser.
De data aceasta Badin merge curajos si mai departe si afirma, raspunzandu-le catorva forumisti care il cam trag de urechi, ca Traian Basescu a numit una dintre amantele lui la conducerea unui minister cu trimitere directa la Elena Udrea. Eu nu il contrazic, dar trebuie facuta dovada. Inca doua trei afirmatii din acestea grave si pe care nu le poate dovedi (ca daca putea o facea de mult) si cred ca risca si un proces de calomnie. Asa ziaristi deontologi sa tot avem si apoi se intreaba "badinii" de ce sunt etichetati drept tonomati. Pai va zic yo ... pt ca nenea Badin primeste cam 7.000 de euro pe luna pt a poza in aceasta ipostaza din cate am auzit ... bineinteles, de pe surse avizate.
p.s. nu imi place sa ma iau de colegii din presa, da' mai stiu ca adevarul nu e proprietatea nimanui si nici Badin nu e tocmai usa de biserica. Nu il scuz pe Basescu pentru ca are antecedente urate dar de data asta se exagereaza. Si retalierea asta exagerata care se justifica la modul talionic nu e chiar sanatoasa.
Traim noi Romania, da' asta nu ne impiedica sa mai avem si obraz si sa ne facem meseria cum trebuie!
marți, 31 martie 2009
Basescu l-a facut mare pe Badin... mai mare!
Europarlamentarii romani cer respectarea drepturilor romanilor din Serbia
Eurodeputatul Calin Chirita (PD-L) a solicitat, marti, in cadrul Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului European, unde s-a dezbatut situatia din Balcanii de Vest, comisarului european pentru extindere, Olli Rehn, sa intervina pe langa autoritatile de la Belgrad pentru a respecta drepturile minoritatii romane din Serbia de nord-est.
|ntr-o declaratie acordata Agerpres, el a aratat ca a facut o astfel de propunere fiind informat ca Olli Rehn urmeaza sa se intalneasca peste cateva zile cu reprezentanti ai guvernului de la Belgrad pentru a stabili o serie de prioritati legate de statutul Serbiei de tara candidata la aderarea la UE.
"I-am cerut domnului Olli Rehn sa propuna Belgradului sa faca eforturi pentru respectarea standardelor impuse de UE, inclusiv cele cu privire la identitatea minoritatii romane din Vaile Dunarii, Moravei si Timocului unde traiesc oficial peste 250.000 romani", a afirmat Chirita.
|n acelasi context europarlamentarul Calin Chirita a precizat ca este un sustinator fervent al integritatii Serbiei si al aderarii ei la UE, insa statul sarb trebuie sa garanteze drepturile minoritatii romane din zona.
"Autoritatile din judetele Craina, Morava, Pojarevac si Timoc trebuie sa aplice neconditionat Conventia-cadru europeana pentru protectia minoritatilor nationale si Carta europeana a limbilor regionale si minoritare. Comunitatea etnica traditionala romana din istoricul Timoc are dreptul la reprezentare politica proportionala, la biserici si scoli in limba materna", a spus Chirita.
Potrivit eurodeputatului roman, in dialogul pe care il va avea la Belgrad Olli Rehn va recomanda reprezentantilor guvernului sarb sa se alinieze normelor europene si sa nu mai considere ca etnonimul istoric de vlah este deosebit de cel de roman, creand astfel diverse animozitati etnice.
(via Agerpres)
Obama l-a felicitat pe Basescu
Presedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, i-a transmis, luni, presedintelui Traian Basescu, o scrisoare de felicitare cu ocazia aniversarii a cinci ani de la aderarea Romaniei la NATO. Informatia a fost confirmata de Administratia Prezidentiala.
Leia Mais…Arenele Romane au ars “In Flames”
In Flames au incendiat Arenele Romane mai rau decat a facut-o Nero cu Roma. Cei patru suedezi (sunt cinci da' unul lipsea) au creat o atmosfera de nedescris in cortul amplasat in interiorul Arenelor Romane. Nu am inteles exact motivul instalarii cortului, sa fi fost din motive tehnice sau meteorologice ? In deschidere au cantat LOST si Snapjaw care au incalzit si ei un pic atmosfera. Public nu mult, asa cum sta bine unui concert pentru “connaisseuri”, probabil cateva mii de oameni care au umplut pana la refuz cortul despre care va spuneam. Concertul propriu zis a durat in jur de o ora si jumatate dar a meritat toti banii! Ma rog nu de la mine pentru ca am fost privilegiat si am stat in backstage cu acreditare de presa, da' asta e alta treaba. Cred ca au fost cantate in jur de 15 melodii printre care si “Trigger”, “Pinball map”, “Delight and angers”, “Drifter”, “Quiet place” sau “Touch of Red”. Baietii, din cate am inteles, sunt castigatori pana acum a 11 premii printre care si patru premii Grammies (echivalentul suedez al premiilor Grammy Award). Au vandut peste 2 milioane de albume si se pot mandri cu o cariera de aproximativ 20 de ani in spate. In concluzie, atmosfera a fost incendiara si baietii au facut un show total pe care nu-l voi uita curand! Aaa ... si sa nu uit sa va spun, solistul Anders Friden e dinamovist, cred ca o sa apara in pozele de pe net dovada. Enjoy the pictures !!
Foto: cea mai buna fotografa Alexandra MIhale :)
luni, 30 martie 2009
Istoria NATO la saizeci de ani de la infiintare
La 4 aprilie, NATO implineste 60 de ani de existenta, prilej cu care va organiza un summit aniversar la Strasbourg, Kehl si Baden-Baden. Acestea sunt datele-cheie in istoria Aliantei Nord-Atlantice:
4 aprilie 1949 - Douasprezece tari semneaza, la Washington, Tratatul Atlanticului de Nord, care intra in vigoare la 26 iulie.
1952 - Se integreaza Grecia si Turcia.
1955 - Republica Federala Germana intra in NATO.
- Blocul sovietic creeaza Tratatul de la Varsovia. 1966 - De Gaulle retrage Franta din structurile militare ale Aliantei, acuz=nd hegemonia americana.
1967 - Cartierul general al Aliantei Nord-Atlantice este transferat la Bruxelles.
30 mai 1982 - Spania adera la NATO.
9 noiembrie 1989 - Zidul Berlinului se prabuseste.
13 februarie 1990 - NATO si Tratatul de la Varsovia semneaza Tratatul Fortelor Conventionale in Europa, privind reducerea numarului de trupe.
6 iulie 1990 - Este adoptata "Declaratia privind Alianta Reinnoita", care propune cooperarea si stabilirea de relatii permanente cu tarile din Est.
31 martie 1991 - Se dizolva Tratatul de la Varsovia.
10 ianuarie 1994 - Se infiinteaza "Parteneriatul pentru Pace", program de cooperare la care adera mai multe tari foste comuniste.
28 februarie 1994 - NATO lupta pentru prima data, in razboiul din Bosnia.
Decembrie 1995 - NATO desfasoara prima sa misiune de pace, IFOR (care ulterior se va numi SFOR), cu 60.000 de militari in Bosnia-Hertegovina.
27 mai 1997 - Semnarea, la Paris, a acordului NATO-Rusia, care creeaza Consiliul Permanent Comun si pune capat Razboiului Rece.
24 martie 1999 - Alianta declanseaza atacuri aeriene impotriva pozitiilor s=rbe in Kosovo, invoc=nd "dreptul la ingerinta umanitara".
Aprilie 1999 - Summitul de la Washington. Se aproba "Noul Concept Strategic", care include provocari precum terorismul si criminalitatea organizata.
12 martie 1999 - Polonia, Republica Ceha si Ungaria adera la NATO.
Iunie 1999 - NATO desfasoara forta KFOR in Kosovo, care dispune in prezent de 15.000 de militari.
12 septembrie 2001 - Dupa atacurile teroriste impotriva SUA, din 11 septembrie, NATO invoca, pentru prima data in cei 52 de ani de existenta, articolul 5 al Tratatului (clauza privind apararea colectiva).
22 august 2001/31 martie 2003 - Dupa insurectia gherilei albaneze, NATO desfasoara trupe in Macedonia.
28 mai 2002 - Semnarea "Declaratiei de la Roma" si crearea Consiliului celor 20, din care face parte si Rusia.
21 noiembrie 2002 - Summitul transformarilor, in Praga. Se decide crearea unei "Forte de Reactie Rapida" (NRF), capabila sa intervina in orice zona din lume.
Februarie 2003 - Planurile SUA de a invada Irakul aduc NATO in pragul unei crize extrem de grave. Franta, Belgia si Germania resping initial propunerea de luare a unor masuri pentru a proteja Turcia de un eventual atac irakian.
Iunie 2003 - Este aprobata o reforma drastica a structurii de comanda si a conceptului militar al fortei NRF (NATO Response Force).
August 2003 - NATO isi asuma conducerea ISAF in Afganistan, prima sa misiune in afara Europei. Misiunea este activa si in prezent, dispun=nd de 50.000 de militari din 41 de tari.
30 iulie 2004 - |ncepe in Irak misiunea NATO de pregatire a fortelor de securitate irakiene.
29 martie 2004 - §apte tari foste comuniste adera la NATO, in cea de-a cincea extindere din istoria Aliantei: Rom=nia, Bulgaria, Slovenia, Slovacia, Estonia, Letonia si Lituania.
1 iulie 2005/31 decembrie 2007 - NATO colaboreaza cu misiunea Uniunii Africane (UA) la operatiunile de transport aerian al 31.500 de militari in Darfur.
8 octombrie 2005/1 februarie 2006 - Misiune umanitara a NATO in nordul Pakistanului, dupa cutremurul soldat cu 80.000 de morti.
12 decembrie 2007 - Rusia isi suspenda unilateral participarea in tratatul privind fortele conventionale, ca urmare a planurilor americane de instalare a unui scut antiracheta in Europa de Est.
2-4 aprilie 2008 - Summitul de la Bucuresti: Croatia si Albania sunt invitate sa inceapa negocierile de aderare. Grecia se opune inceperii negocierilor cu Macedonia din cauza disputei dintre cele doua state privind numele celei din urma tari.
21 august 2008 - Rusia isi suspenda cooperarea militara cu NATO, dupa razboiul cu Georgia pentru Osetia de Sud.
15 septembrie 2008 - Alianta creeaza Comisia NATO-Georgia si cere Kremlinului sa nu recunoasca independenta Abhaziei si Osetiei de Sud.
Octombrie-decembrie 2008 - Pirati in Somalia: NATO escorteaza vase ale Programului International pentru Hrana al ONU.
19 decembrie 2008 - NATO reia relatiile diplomatice la nivel inalt cu Rusia, inghetate din august.
5 martie 2009 - Aliatii sunt de acord sa reia oficial Consiliul NATO-Rusia.
11 martie 2009 - Presedintele francez Nicolas Sarkozy anunta revenirea Frantei in structurile militare ale NATO.
2-4 aprilie 2009 - Cu prilejul summitului aniversar al NATO, este asteptata integrarea Albaniei si Croatiei in Alianta Nord-Atlantica.
(via Agerpres)
duminică, 29 martie 2009
Dragostea ruso-germana a fost cenzurata. “Sarutul dintre Brejnev si Honecker” a fost sters de pe zidul Berlinului
Si asa se duse povestea de dragoste ruso-germana. Ce atata parteneriat strategic si Nord Stream. Ajunge!! De pe Zidul Berlinului a fost sters cel mai cunoscut graffiti, care reprezenta un sarut dintre fostul secretar general al PC al URSS, Leonid Brejnev, si liderul Republicii Democrate Germane (RDG), Erich Honecker, informeaza Lenta.ru. Stergerea desenului, ce se intitula "Doamne! Ajuta-ma sa supravietuiesc acestei iubiri ucigase", a avut loc in cadrul unei restaurari de anvergura, prilejuita de jubileul de 20 de ani de la prabusirea Zidului Berlinului.
Pictorul rus Dmitri Vrubel, care a desenat renumitul graffiti, a declarat ca a fost uluit sa vada alba bucata de zid pe care se afla desenul sau. Potrivit declaratiilor sale, stergerea desenului constituie o incalcare a drepturilor sale de autor.
Totodata, conducerea galeriei de arta East Side Gallery declara ca toti pictorii ce participasera la acoperirea Zidului cu graffiti fusesera anuntati dinainte de faptul ca lucrarile lor ar putea fi sterse ulterior in cadrul unei restaurari. Mai mult dec=t at=t, lui Vrubel i s-ar fi propus sa revina la Berlin pentru a desena un graffiti identic, iar galeria i-a trimis un cec in valoare de 3.000 de euro drept compensatie pentru pictura stearsa.
Pictorul declara ca East Side Gallery l-a atentionat doar in legatura cu mici lucrari de cosmetizare, nu de stergerea totala a desenului. In afara de aceasta, in opinia lui Vrubel, un nou desen nu ar mai avea nimic comun cu renumitul "sarut dintre Brejnev si Honecker".
Despre planurile de restaurare a Zidului Berlinului se stia inca din 2007. Insa restauratorii asigurasera opinia publica de faptul ca renumitele graffiti, realizate in 1990 de 118 pictori din 22 de tari, vor fi pastrate si restaurate doar cu ajutorul autorilor.
(via Agerpres)
Pacepa despre "spionii-prostituate" ai DIE
Fostul sef adjuct al Directiei de Informatii Externe (DIE), Ion Mihai Pacepa, a declarat intr-un interviu aparut azi in editia online a cotidianului britanic The Times, ca toate state ex-comuniste au folosit au folosit in actiuni de spionaj persoane pregatite pentru a practica prostitutia iar departamentul pe care il conducea “excela in acest domeniu”.
Mai multe la: http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/europe/article5981779.ece
vineri, 27 martie 2009
“Unirea Basarabiei cu Romania nu este decat o chestiune de timp”
“Poate ca nu eu, poate ca nu multi dintre noi, dar unirea Romaniei cu Basarabia tot se face. Istoria isi are legile ei precise. Basarabia va fi in frontierele ei romanesti”, a declarat ieri academicianul Florin Constantiniu in cadrul unei conferinte organizate ieri, la Bucuresti, cu ocazia implinirii a 91 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania.
Mi-am permis sa il citez pe academicianul Florin Constantiniu care a tinut ieri o adevarat lectie de istorie a romanismul in adevaratul sens al cuvantului. Sincer, am fost un pic dezamagit de faptul ca in sala nu erau foarte multi reprezentanti ai generatii tinere, dar cum ne spunea si dansul la ore la care mergeam cu deosebita placere, ca daca mai exista macar si un singur roman, aceasta cauza nu este pierduta si merita sa luptam pentru ceea ceva in care credem.
Totodata, domnul Florin Constantiniu a criticat lichidarea premeditata a constiintei nationale si a deplans faptul ca tinerei generatii nu ii mai sunt insuflate adevaratele valori morale romanesti. El a spus ca pana si la nivel universitar studentilor nu li se mai vorbeste despre personalitati precum Ion Inculet sau Iancu Flondor.
Dar intr-adevar, dupa cum zicea si profesorul meu, romanii sunt impartiti in aceasta zi intre a aniversa si a plange acest un eveniment. A aniversa 91 de ani de la unire si a plange pentru faptul ca aceasta bucata de pamant romeansca nu mai face parte din corpul intregit al unei natiuni. Nu trebuie decat sa ramanem cu speranta ca Romania, sub desteptarea clasei politice romanesti, isi va indrepta privirea spre aceste teritorii care sunt destinate sa revina iar in granitele de la 1918. Discursul profesorului s-a terminat intr-o nota optimista ridicand o sala intreaga in picioare. “Trebuie sa mobilizam constiinta nationala si resursele romanesti” si sa “avem vointa sa facem unire”, a incheiat Constantiniu citandu-l pe Napoleon: “Prima conditie ca sa invingi este sa vrei!”.
Rusia ii mai “prezice” inca o data Ucrainei o dezintegrare iminenta
Analizele expertilor de la Moscova in privinta demzembrarii Ucrainei incep sa devina deja laitmotive. Criza economica sporeste riscul ca Ucraina sa evolueze in continuare dupa "scenariul georgian", adica sa-si piarda o parte din teritoriul sau actual, a avertizat joi, la Kiev, directorul Fundatiei "Institutul lumii postcriza" din Moscova, Ekaterina Sipova, in prezentarea rezultatelor unor cercetari sociologice realizate de organizatia sa in Rusia, Ucraina si Kazahstan.
In opinia expertei ruse, tocmai aceste trei tari stabilesc in acest moment "ordinea de zi" in spatiul postsovietic. Doar Kazahstanul, fosta republica sovietica din Asia Centrala, a reusit sa elaboreze un plan revolutionar, cu abordari absolut ingenioase, de iesire din criza, a subliniat ea, adaugand ca Rusia a ales sa mearga pe o cale conservatoare, incercand de fapt sa "conserve" sistemul existent inainte de criza. "In Ucraina in schimb, sansele de depasire a crizei sunt direct legate de venirea unor lideri principial noi la putere. Criza din aceasta tara se afla in plina derulare: divizarea elitelor, instabilitate sociala", a constatat Ekaterina Sipova, apreciind ca daca Ucraina va adopta un model de guvernare fie si cu un grad mic de autoritarism, "scenariul georgian" va fi inevitabil, iar tara se va dezintegra.
joi, 26 martie 2009
Basescu pupa si lauda SRI-ul
Dupa toate scandalurile unde au intrat furtul de arme de la Ciorogarla, spionul Floricel si mai noua arestarea in premiera nationala a sefului unui serviciu secret si anume Cornel Serban de la DGIPI, seful statului lauda serviciile secrete romanesti. De fapt numai unul pentru moment – SRI. Traian Basescu a declarat, joi, dupa sedinta de bilant a SRI, ca anul 2008 a fost un etalon pentru Serviciu din punct de vedere al acuratetii analizei si informatiilor, sustinand ca SRI a furnizat anul trecut informatii cu "zero erori" catre Presedintie si CSAT. Acesta a facut o evaluare strict din pozitia sa de presedinte. El a mai afirmat ca reformarea acestei structuri se reflecta din ce in ce mai bine in calitatea muncii. De bine ce merge SRI-ul, Basescu l-a rugat pe directorul acestei institutii, George Maior, sa dea o mana de ajutor si politistilor, adica sa ii mai ajute si pe acestia sa mai faca ordine in randul infractorilor sau macar ai propriilor angajati care se bat prin parcari de mall-uri. Daca tot a prins putin vant din pupa, Maior a declarat la randu-i, la bilantul SRI, ca Parlamentul ar trebui sa adopte cat mai repede legea statutului ofiterului de informatii, care ar clarifica reperele carierei angajatilor din serviciile de informatii, precum si pachetul normativ în domeniul securitatii nationale. Aa, sa nu uit … azi chiar e ziua SRI, totusi cam multe laude pentru o zi !!
foto ZIUA: Lucian Curelariu
marți, 24 martie 2009
Serbia plange, Kosovo se bucura. 10 ani de la bombardarea Serbiei de catre NATO
“Raul unuia, e binele celuilat”, cam asa s-ar putea traduce evenimentele petrecute in data de 24 martie 1999 odata cu bombardarea Serbiei de catre NATO. Cu tot respectul si consideratia pe care am fata de acest episod tragic, nu voi acuza Romania de colaboratiosnim prin acordarea permisiunii folosiri spatiului sau aerian. Romania se afla in postura ingrata de a alege intre aderarea la NATO si sprijinirea unei tari vecine. Aici cred ca se potriveste mai bine zicala lui Creanga, “mi-e mila de tine, dar de mine mi se rupe sufletul”. In fine, in timp ce Serbia isi comemora mortii acelor nefericite evenimente, primul ministru al Kosovo, Hashim Thaci, a calificat azi drept "eveniment istoric" bombardamentele NATO din 1999 impotriva Serbiei pentru a o determina sa cedeze controlul asupra provinciei sale."Interventia militara a NATO impotriva fortelor sarbe in 1999 este un mare eveniment istoric pentru Kosovo si pentru lumea democratica", a apreciat Thaci intr-un mesaj difuzat la implinirea a 10 ani de la declansarea operatiunilor occidentale, relateaza Reuters. Liderul principalului partid kosovar de opozitie, Ramush Haradinaj, a comentat la randul sau ca NATO a ajutat Kosovo pe cand acesta traversa "unul din cele mai dificile momente" ale istoriei sale. Politicianul a subliniat ca "Alianta Nord-Atlantica a declansat un razboi justificat impotriva armatei sarbe si a sprijinit lupta pentru libertate a poporului din Kosovo".
NATO a declansat campania de bombardamente la 24 martie 1999, dupa refuzul presedintelui sarb Slobodan Milosevic de a semna un acord care sa puna capat represiunii desfasurate de fortele sarbe impotriva Armatei de Eliberare din Kosovo (UCK), organizatie albaneza paramilitara separatista.
(via Agerpres)
Descalecatul lui Basescu. Cica singura speranta de a castiga alegerile prezidentiale de catre Basescu este Republica Moldova
Descalecatul lui Basescu in Republica Moldova. Cam la acest mod s-ar putea rezuma un pseudo-editorial al faimosului ziar purtator de vorbe si zgarda al actualei puteri comuniste de Chisinau. Nu voi vorbi mai mult pentru ca tocmai asta doreste de ceva vreme un nene incurcat la minte care vede conspiratii la orice pas, cand in realitate el are misiuni precise de a starni scandaluri in cateva cadrul catorva incercari patetice de scrijelire a doua-trei idei confuze care nu au nimic in comun cu realitatea si doar aduc aminte de acul de la pick-up care nu mai nimereste o placa atat de veche, ca nici santuri nu mai are. Aa, totusi sa nu uit ... partea cu Crin Antonescu pe post de Obama mi s-a parut mirobolanta si imi aminteste de bine-cunoscutele clisee ale politicii de la Chisinau. Oare va putea vreodata mai mult acea fituica care chinuie de multa vreme neuronii cetatenilor moldoveni? Apropo ... se mai practica abonarea fortata la Moldova Suverana si se mai castiga concursuri cu masini de catre directorii unor scoli din Moldova care isi obliga elevi sa isi faca abonament la aceasta pseudo-gazeta?, as mai intreba eu cu riscul de a nu leza onoarea nimanui!
vezi cap'dopera de architectura, nu alta!
http://www.moldova-suverana.md/index.php?subaction=showcomments&id=1237813640&archive=&start_from=&ucat=7&
Timosenko face misto de Rusia si de da europeanca. Rusia ii taie imprumuturi importante ce ar putea arunca Europa intr-o noua criza a gazelor
Timosenko se vede scapata de o noua criza a gazelor si i-a la misto Moscova. Conform vorbei "baba si mitraliera", aceasta a comparat luni declaratia semnata intre Ucraina si UE privind modernizare a infrastructurii de transport al gazelor, declaratie ce lasa Rusia inafara acestui plan, cu victoria echipei de fotbal ucrainene Sahtior Donetk impotriva echipei rusesti TSKA Moscova din Cupa UEFA. "Rusia poate sa participe la investitii si la modernizarea sistemului de gazoducte ucrainean. Da, am vazut ca delegatiei ruse ceva nu i-a placut ieri la Bruxelles. Da, poate ca Rusia nu a fost multumita de victoria lui Sahtior (Donetk) impotriva TSKA (Moscova), dar asta este viata", a declarat Timosenko, fara sa faca vreun comentariu in legatura cu amanarea vizitei sale la Moscova. Masura de retorsiune? Kremlinul a ordonat astazi amanarea pentru o data nedeterminata consultarile cu Kievulul privind acordarea unui credit a amanat pentru o data nedeterminata consultarile cu Kievul privind acordarea unui credit pentru plata datoriilor pentru energie catre Rusia. Motivul ar putea fi suficient pentru a arunca din noua Europa intr-o noua criza pentru infatuarea “reginei gazelor”.
Leia Mais…IRA, pe calea armelor. Cine este si cu ce se ocupa aceasta organizatie de tip teroristo-mafiot
IRA isi pregateste revenirea in atentia terorismului mondial revendicand doua atentate sangeroase puse la cale la inceputul acestei luni in Irlanda de Nord. Serviciile speciale britanice au reiterat din nou faptul ca unele aripi militare care s-au desprins din IRA precum IRA Continuitatii (CIRA) sI Adevarata IRA (RIRA) sunt din nou incitate si sponsorizate pentru a crea dezordine si panica in Regatul Britanic.
Un momentul de pace relativa dintre Armata Republicana Irlandeza (IRA) si autoritatile britanice s-a inregistrat in vara anului 2005. Mai exact, in iulie 2005, IRA a ordonat gherilelor sale sa se dezarmeze si sa isi urmareasca scopurile prin mijloace pacifiste. In acest sens a fost emisa o declaratie a IRA in care li se cerea tuturor unitatilor IRA sa depuna armele iar voluntarilor inregimentati sa urmeze calea politic dupa 36 de ani de violente armate. Totusi aceastora nu le-a fost ceruta si demobilizarea, fapt ce i-a nemultumit pe unionistii din Irlanda de Nord. Totodata, comisiile internationale au monitorizat la insistentele Guvernului britanic daca aceasta depunere a armelor se va face conform programului. Dupa acest episod, atat Dublinul, cat si Londra vor fi interesate in continuare daca si activitatile de culegere de informatii, monitorizare si recrutare a viitorilor membri ai acestor organizatii paramilitare.
La aceea vreme, cercurile conducatoare britanice si irlandeze au primit acest semnal ca pe unul pozitiv. Fostul premier britanic, Tony Blair, cataloga acest episod drept unul care vine in intampinarea procesului de pace. “Salut aceasta declaratie a IRA care pune capat acestei campanii, salut claritatea ei si ma bucur ca este aleasa calea politica care se foloseste exclusiv de mijloace pacifiste si democratice”, declara Blair din biroul sau de Downing Street. La randul sau, ex-premierul irlandez, Bertie Ahern, a caracterizat momentul ca pe un “avans istoric” daca intr-adevar vorbele se vor ridica la marimea faptelor. “Ceea ce a fost infaptuit azi poate marca o noua era pentru oamenii de pe insula Irlandei”, spunea increzator Ahern. Ecoul vestii cum ca IRA va renunta a lupta prin arme a traversat Oceanul iar reactiile dinspre Casa Alba nu au intarziat sa apara.
Oficialii americani si-au exprimat la randul lor sustinerea pentru aceasta initiativa si au spus ca, in cazul in care cuvintele se vor tranforma in realitati, acestea vor deveni istorice. “Aceasta declaratie este importanta si poate avea o semnificatie istorica”, a declarat purtatorul de cuvant al presedintiei americane, Scott McClellan.
Armele in cui
Declaratia IRA prin care aceasta organizatie renunta la metodele paramilitare a fost citita de liderul Sinn Fein (aripa politica a IRA), Gerry Adams, in data de 29 iulie 2005. Acesta a cerut in schimbul renuntarii la arme a IRA ca Guvernul britanic sa isi retraga trupele din Irlanda de Nord si Dublinului sa promoveze unitatea irlandezilor. Adams declara atunci ca depunerea armelor va resuscita procesul de pace in Irlanda de Nord.
“Astazi declaratia facuta de IRA poate reinvia procesul de pace”, declara Adams, facand referire la acordul de pace semnat la 10 aprilie 1998 intre IRA si britanici, cunoscut drept Acordul de la Belfast sau Acordul din Vinerea Mare, intelegere care parafa folosirea exlucisiva a mijloacelor pasnice sI democratice iar orice modificare a constitutiei la capitolul referitor la statului Irlandei de Nord trebuia decis numai prin referendum cu majoritate de voturi. Printre cele mai importante puncte ale declaratiei serau reiterate directive conform carora: toate unitatile IRA trebuie sa se dezarmeze; toti voluntari au fost indemnati sa lupte doar cu mijloace politice si pacifiste; activistii IRA nu trebuie sa se implice in alte activitati de dinainte; procesul de depunere a armelor sa fie supervizat de observatori internationali pentru a desfasura cat mai rapid. Toate acestea, declaratia continea si puncte in care era justitficata activitatea de dinaintea acestui armistitiu. “Suntem foarte constienti de sacrificiu patriotic al mortilor nostrii, a celor care sunt acum in puscarii, voluntarilor, familiilor acestora si republicanilor in general. Reiteram faptul ca luptele armate de pana acum au fost complet legitime”, se preciza in documentul citat.
Spionaj, terorism si crima organizata
Cu toate ca violentele au incetat dupa episodul consumat in 2005, IRA a continuat sa adune informatii despre inamicii britanici si sa isi continuie activitatile specifice crimei organizate, conform unui raport publicat in 2006 de catre Comisia Independenta de Monitorizare. Cele 46 pagini ale raportului ridicau semne de intrebare asupra demobilizarii voluntarilor din IRA. Concomitent, guvernele britanice si irlandeze au publicat un scurt material de doua pagini intocmit de generalul canadian John de Chastelain, cel care a condus separat o comisie care a supravegheat distrugerea armamentului predat de IRA in septembrie 2005. Concluziile trase de De Chastelain sI adjunctii sai au fost ca IRA s-a dezarmat complet. Contradictiile au continuat atunci cand unul dintre expertii Comisiei Independente de Monitorizare, un fost director al CIA, a afirmat ca IRA continua infiltrarea in structurile agentiilor de informatii britanice, guvern si diferite partide politice. “Avem motive sa credem ca aceste activitati sunt coordonate de catre conducerea IRA iar in aceste evenimente sunt implicati chiar membri marcanti ai acestei organizatii”, declara ofiterul CIA.
Chiar si in anii care au urmat de la Declaratie, IRA a continuat sa isi cladeasca imperiul din umbra prin finantari provenite din activitati asociate crimei organizate. Printre afacerile negre ale IRA se numara contrabanda, jafurile si spalare de bani. Echipa specializata in jafuri a IRA era condusa in 2006 de Bobby Storey, cel care se ocupa de toate operatiunile de “intelligence” ale organizatie datorita pregatirii sale contrainformative. Acestia au comis jafuri asupra mai multor banci si magazine ce au totalizat daune de peste 26 de milioane de lire sterline. De asemenea, contrabanda cu combustibili este o afacere baneasa pentru IRA ce aduce prejudicii Trezoreriei Marii Britanii de peste 200 de milioane de lire anual.
IRA a oferit servicii de pregatire si instruire si altor organizatii teroriste. Spionajul britanic estima in 2006 ca IRA ar fi primit sase milioane de dolari pentru antrenarea rebelilor marxisti ai gherile FARC din Columbia. Afacerea a fost negociata de un fost lider al IRA cu contacte in toata lumea, inclusiv Libia, tara care are puternice legaturi cu republicanii sI locul de unde acestia isi conduc unele afaceri. Politia a mai raportat ca bani in conturile IRA ar fi mai intrat si din expertiza oferita de membrii organizatiei in fabricare bombelor. IRA ar mai obtinut bani sI din serviciile de paza pe care le ofera unor baruri sau restaurante din Belfast in cazul in care acestea nu sunt detinute deja de ei. In 2007, un raport al Directiei de Informatii a Ministerului Apararii britanic califica in 100 de pagini esecul armatei britanice in cei 38 de ani de existenta a aripii armate a IRA de a anihila aceasta organizatie. Documentul descrie IRA drept o organizatie “profesionista, dedicata, o forta bine antrenata si extrem de rezistenta in timp”.
MI5 suna mobilizarea
Serviciul britanic intern de informatii (MI5) a anuntat recent ca va aloca un procent important din resursele de care dispune pentru a-si intari pozitia in Irlanda de Nord, mai ales dupa ce agentia a primit mai mult semnale in legatura cu cresterea gradului de risc in privinta disidentilor republicani. De asemenea, potrivit informatiilor MI5, Adevarata IRA (RIRA) si IRA Continuitatii (CIRA) sunt divizate in acest moment in cel putin 10 grupari mai mici, care au in prezent au acces mult mai rapid la armament sofisticat si functioneaza dupa tactici avansate folosite in lupta de gherila. CIRA este o celula terorista separata formata in 1994 ca o organizatie clandestina a aripii armate a partidului republican Sinn Fein (RSF), organizatie politica care s-a rupt de Sinn Fein in 1986. De asemenea, exista o colaborare stransa intre CIRA si RIRA.
vezi si http://www.ziua.net/display.php?data=2009-03-21&id=250831&kword=Irlanda
Europarlamentarii romani dupa tragerea liniei
Institutul European pentru Democratie Participativa - QVORUM incearca sa ofere un raspuns la intrebarea "Cum ne-au reprezentat in Europa eurodeputatii romani?" prin studiul "Europarlamentarii la raport", lansat astazi.
S-a lansat studiul "Europarlamentarii la raport" intocmit de Institutul European pentru Democratie Participativa - QVORUM. Acest raport isi propune evaluarea activitatii celor 35 de europarlamentari care au reprezentat Romania in Parlamentul European. Astfel din cei 28 de europarlamentari inclusi in studiu (din totalul de 35 de reprezentanti romani), sase au avut o prestatie "deosebita": Marian Jean marinescu (PD-L), Adrian Severin (PSD), Adina Valean (PNL), Adriana Ticau (PSD), Daniel Daianu (PNL) si Nicolae Vlad Popa (PD-L). Alti sase - Renate Weber (PNL), Victor Bostinaru (PSD), Gabriela Cretu (PSD), Cristian Busoi (PNL), Ramona Manescu (PNL) si Daciana Sarbu (PSD) au avut o activitate calificata drept "buna". La categoria activitate “slaba” s-au incadrat eurodeputatii Sebastian Bodu (PD-L), Flaviu Calin Rus (PD-L), Laszlo Tokes (independent) si Csaba Sogor (UDMR). Restul europarlamentarilor au avut o prestatie "medie".
luni, 23 martie 2009
EBA se da pe net
Candidatul independent la alegerile pentru Parlamentul European Elena Basescu isi va lansa site-ul personal in maximum 10 zile, se arata intr-un comunicat remis, luni, presei de staff-ul de campanie al acesteia.
"Precizam ca orice alt site care foloseste numele sau este un produs fals", se arata in comunicatul citat, semnat Biroul de presa al Elenei Basescu. Biroul de presa al Elenei Basescu ? Hai nu pe bune!
In urma cu aproximativ 10 zile, presa centrala a relatat despre faptul ca Elena Basescu si-a facut blog, primul material fiind o replica dura pentru jurnalistii care i-au criticat candidatura pe listele Partidului Democrat-Liberal (PD-L).
Elena Basescu a negat insa, ulterior, ca blog-ul i-ar apartine, precum si faptul ca ar fi autoarea materialului respectiv, intitulat "Nu ma tem de voi!".
Fiica cea mica a presedintelui Traian Basescu, care a ocupat functia de secretar general al Organizatiei de Tineret a PD-L, a anuntat, saptamana trecuta, ca va demisiona din partid pentru a candida ca independent, deoarece nu doreste "ca tatal ei sa fie acuzat de nepotism" si nici ca PD-L "sa fie pus in situatia de a alege intre ea si intelectuali".
(via Agerpres)
foto: Mircea Paun
Smirnov intre renastere si alipire. Sau renastere prin alipire. Nici el nu mai stie!
Liderul separatist transnistrean Igor Smirnov vede ca unica solutionare a diferendului cu Republica Moldova numai alipirea la Federatia Rusa a autoproclamatei republici transnistrene. “Noi vom fi o regiune transnistreană a Rusiei”, a declarat Smirnov pentru cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta, preluat de portalul Interlic.md. „Atunci multe se vor clarifica”, a adăugat Smirnov, fără a da prea multe amanunte despre ce anume. El a adaugat ca la recenta intalnire trilaterala de la Moscova, atat Chisinaul cat si Tiraspolul analizeaza posibilitatea normalizarii relatiilor dintre două state vecine si nu posibilitatea unirii celor doua maluri ale Nistrului. Smirnov vede situatia Transnistriei drept o perioada de “renastere”.
vezi si http://www.interlic.md/2009-03-23/smirnov-in-cur-nd-va-avea-loc-shedintza-consiliului-de-securitate-al-rusiei-privind-transnistria-shi-9180.html
“Recomandam ca atentia Bucurestilor sa fie indreptata si spre Est”
Ambasadorul japonez la Bucuresti, Excelenta Sa, domnul Yoshinobu Higashi a vorbit intr-un interviu acordat ziarului ZIUA despre oportunitatile de afaceri ale ambelor tari si a recomandat Romaniei sa priveasca mai mult spre Rasarit.
Excelenta, va rugam sa ne schitati o scurta istorie a relatiilor diplomatice romano-japoneze.
Romania si Japonia au o istorie lunga a relatiilor diplomatice, de peste un secol. In 1902, ministru extraordinar si plenipotentiar al Japoniei la Viena a trimis o scrisoare ministrului extraordinar si plenipotentiar al Romaniei la Viena, domnul Ghica, in care se exprima dorinta stabilirii de relatii diplomatice intre Japonia si Romania. Dupa primul contact, in 1917, Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei a decis sa infiinteze misiunea diplomatica a Romaniei la Tokio in 1921, ministrul extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Japonia a sosit la post la Tokio, iar dupa un an, in 1922, omologul sau japonez a sosit la post la Bucuresti. Dupa izbucnirea celui de a-l Doilea Razboi Mondial, relatiile diplomatice s-au intrerupt in 1944. Din cauza razboiului Japonia a fost destul de izolata, si a intrerupt relatiile diplomatice cu mai multe state. In 1959 au fost reluate relatiile romano-japoneze, in acest an marcandu-se 50 de ani de la eveniment.
Ce pregateste Ambasada Japoniei la Bucuresti pentru aniversarea acestui eveniment?
Si pana in acest moment Ambasada a organizat mai multe evenimente culturale japoneze in Romania, dar anul acesta este un an aniversar, si vrem sa organizam mai multe evenimente. Anul acesta vom prezenta nu numai cultura traditionala japoneza, ci si o perspectiva moderna asupra Japoniei. In fiecare luna organizam evenimente culturale japoneze.
V-as ruga sa ne dati mai multe detalii despre programul vizitei Altetei Sale Imperiale, Printul Naruhito, efectuata cu ocazia aniversarii Anului de prietenie Japonia-Dunarea 2009?
In luna mai, Printul Naruhito va vizita Romania, Ungaria, Bulgaria si Austria. Exista trei motive pentru vizita imperiala in aceste patru tari. In primul rand dorim sa focalizam atentia noastra la restul Europei, deoarece pana in acest moment Japonia a colaborat mai mult cu Occidentul. In acest moment atentia noastra este indreptata spre Est. Totodata problema mediului inconjurator este o problema internationala, Japonia acordand o atentie deosebita problematicii apei, inclusiv fluviilor.
Din punct de vedere economic exista un interes sporit al Japoniei fata de Europa de Est si pietele de desfacere din regiune?
Cresterea economica din regiunea Europei de Est este destul de mare,un lucru foarte atractiv pentru investitorii japonezi. In al doilea rand in Estul Europei este o numeroasa forta de munca calificata, un alt punct important de atractie pentru investitorii japonezi. Totodata exista numeroase acorduri economice intre firmele romanesti si japoneze. Ne asteptam ca schimburile comerciale sa se intensifice in perioada urmatoare.
Mai multi specialisti Renault lucreaza pentru firma Dacia. Acestia ii invata pe cei romani aspecte tehnologice foarte avansate. Vreau sa va spun ca in Ungaria exista o fabrica a firmei japoneze Suzuki. Poate decizia amplasarii acestei fabrici acolo a fost un pic pripita pentru ca piata romaneasca este in plina expansiune. Probabil atat Cehia, cat si Ungaria si-au deschis portile un pic mai devreme si de aceea investitorii japonezi si-au deschis afaceri in aceste tari mai intai. In Romania, la granita cu Ungaria, exista mai multe uzine care produc piese pentru fabricile auto japoneze.
Este la fel de afectat sectorul auto japonez de aceasta criza financiara precum cel american, francez etc.?
Da, bineinteles. Din cauza faptului ca piata americana este afectata si cea japoneza are de suferit. Nu acelasi lucru se intampla sI in Romania. Daca acum 10 ani sa spunem in Bucuresti circulau foarte multe Dacii, acum, orasul dumneavoastra e plin de masini mari de lux.
Sigur, dar totusi investitorii auto japonezi ar putea ataca segmentul clasei de miloc cu masini de pana la 10.000 de euro. Credem ca inca mai este loc pe piata noastra.
Da, aveti dreptate. Cred ca investitorii din Japonia vor veni sa investeasca mai mult in momentul cand romanul isi va cumpara a doua masina pentru familia sa. Studiile arata ca acestia ar fi dispusi sa se indrepte spre o astfel de masina de circa 10.000 de euro. Evolutia Romaniei pe segmentul de automobile a suferit o adevarata explozie iar unele etape au fost depasite din mers. Cred ca piata s-a miscat extrem de repede. Aceeasi tendinta a putut fi observata la nivel intregii economii romanesti. De exemplu Japonia a cunoscut o crestere treptata dar Romania a avut parte de o explozie extraordinara dupa cum va spuneam.
Poate aceasta explozie a fost favorizata si de o oarecare frustrare fata de Vestul mult prea dezvoltat. Se poate sa fi fost si o incercare de a ajunge Occidentul din urma, in postura de tara membra NATO si UE ?
Poate pana acuma atentia romanilor s-a orientat numai spre Occident. Asa ca noi am recomanda ca atentia Bucurestilor sa fie indreptata si spre Est acolo unde va gasi in Japonia un partener de incredere.
Aceeasi recomandare a fost facuta Ministerului Afacerilor Externe de catre presedintele Basescu de a privi mai mult spre Est
Anul trecut presedintele Basescu a facut o vizita la Beijing si apoi in Coreea de Sud, asa ca semnele sunt bune. Deoarece anul acesta este unul special in care se implinesc 50 de ani de la reluarea relatiilor diplomatice, am dori sa ii facem propunerea domnului Basescu de a veni in Japonia, ori anul acesta, ori in urmatorul. Din partea Romaniei ne-a venit o propunere interesanta sa pregatim vizita premirul japonez la Bucuresti
Am dori sa va intrebam care este raportul schimburilor comerciale dintre cele doua tari si care este interesul economic japonez vizavi de aceasta zona a Europei ?
Raportul este unul pic diferit. Dupa statisticile de la Tokyo, exporturile din Japonia cater Romania au cumulat 255 de milioane de dolari iar importurile romanesti pentru Japonia au insumat 23 de milioane de dolari. Acestea sunt doar niste statistici neoficiale iar in realitate cifrele sunt mai mari. Comertul se face in special cu haine, vinuri si alte bunuri de larg consum.
Stim ca sunteti lideri mondiali in ceea ce priveste industria navala. Ar putea beneficia si Romania in vreun fel de experienta japoneza? Sunteti dispusi sa investiti in santierele navale romanesti ?
Noi avem investitii puternice si la canalul Suez si in portul Constanta. Deja Romania beneficiaza de tehnologia japoneza in acest domeniu. Am inteles ca guvernul domnului Boc s-a aratat foarte interesat de reconstructia infrastructurii. As dori sa va spun ca mai multe firme japoneze in colaborare cu cele romanesti ar urma sa se ocupe de aceste santiere iar Japonia este dispusa sa ofere din experienta sa tehnologica. Noi dorim o colaborare de pe picior de egalitate si nu avem mentalitate de specialisti superiori in acest domeniu. Vrem sa colaboram si sa ajutam in acelasi timp partea romana.
Ce ne puteti spune despre proiectul metroului catre Otopeni ?
Despre acest proiect al metroului spre Otopeni in momentul de fata se poarta negocieri. Inca nu s-a discutat daca vreo firma japoneza va face investitii. Noi discutam si analizam momentan cu Guvernul roman modalitatile de realizare cat mai rapida a metroului. Discutiile sunt destul de avansate iar Guvernul roman trebuie sa isi aseze toate porblemele legate de bugetul pe anul in curs.
Are Japonia o oferta buna cu care sa mearga la o viitoare licitatie organizata de Guvernul roman?
Inca nu s-a ajuns la aceasta etapa. Guvernul Japoniei va finanta o parte din bugetul acestui proiect iar Romania sa vina cu restul. Momentan cautam sponsori pentru realizarea proiectului. Dupa ce a fost asigurat proiectul trebuie sa discutam si procedura de realizare, termenul de predare si in general toate aspectele de ordin tehnic. Dupa ce toate acestea au fost lamurite, vom merge la licitatie. Trebuie sa aveti un pic de rabdare.
De exemplu locuitorii cartierului bucurestean Drumul Taberei asteapta de circa 20 de ani cateva statii de metrou
Intr-adevar capitalele, si in general orasele foarte mari, au nevoie de o retea subterana bine pusa la punct. Este nevoie de linii de metrou eficiente care sa permita o deplasare rapida. Toate marile capitale precum Tokyo, Paris, Londra au linii subterane si supraterane. In Bucuresti se circula foarte greu si fiecare zi conteaza.
Care sunt obiectivele Japoniei in relatia cu noua administratie de la Washington?
Dupa al doilea Razboi Mondial, Japonia, ca politica principala, a mizat pe o alianta extrem de stransa cu Statele Unite. Dupa cum stiti, presedintele american Barack Obama a afirmat ca America este deschisa pentru rezolvarea problemelor internationale actuale precum criza financiara mondiala, combaterea terorismului, schimbarea climatica sau alte chestiuni importante. Iar eu personal cred ca acest lucru este foarte bun. Si pot sa reamintesc cu aceasta ocazie ca, la 24 februarie 2009, premierul japonez Taro Aso a efectuat o vizita la Casa Alba, fiind primul lider strain primit de noua administratie americana, dupa instalarea lui Obama. De asemenea, secretarul american de Stat, Hillary Clinton, a facut o prima vizita de stat in Asia, in Japonia. Cred ca aceste doua vizite foarte importante sunt un semn ca relatiile Americii cu Japonia sunt foarte bune, dorindu-se rezolvarea, impreuna, a cat mai multor probleme internationale.
Care este stadiul negocierilor intre Japonia si Federatia Rusa in ceea ce priveste statutul final al Insulelor Kurile?
Rusia si Japonia recunosc ca aceasta este o problema teritoriala. Rusia doreste, din cate se pare, sa nu lase aceasta problema in responsabilitatea generatiei viitoare, incercand sa solutioneze aceasta chestiune acum. Iar Japonia doreste ca aceste patru insule sa ii fie inapoiate. Japonia are o relatie destul de stransa cu Rusia si speram ca acest diferend sa fie solutionat astfel incat sa fie convenabil pentru ambele parti. Primul ministru nipon, Dl Taro Aso, care a fost si ministru de Externe, a avut numeroase contacte si negocieri pentru rezolvarea acestui diferend. De asemenea, dupa cum stiti, problema teritoriala nu este doar intre Japonia si Rusia. Astfel de dieferende teritoriale exista intre diverse state. Dar si Rusia si Japonia cred ca exista mai multe variante pentru a rezolva aceasta problema, a insulelor Kurile. Cred ca onestitatea este un element-cheie pentru rezolvarea acestui litigiu cu Rusia.
Cam in cati ani credeti ca va fi rezolvata aceasta problema?
Nu cred ca se pune problema timpului, ci mai curand a modului in care va fi solutionata aceasta chestiune.
As dori sa va intreb cu ce pachet de masuri va veni Japonia la summitul G20 de la Londra, din 2 aprilie? Care sunt solutiile concrete ale Japoniei pentru combaterea acestei crize?
Inca nu am citit dosarul final al Japoniei pentru aceasta reuniune, dar cred ca fiecare tara trebuie sa aiba anumite politici de relansare a sistemului financiar. In al doilea rand, cred ca Japonia trebuie sa colaboreze cu alte state mai putin afectate, cu FMI si cu Banca Mondiala, pentru a ajuta statele mai putin afectate. In primul rand, trebuie ajutata piata libera, iar in al doilea rand trebuie regenerat consumul intern al fiecarei tari. Tebuie reconstruit sistemul financiar al fiecarei tari si trebuie stimulat consumul intern. Japonia va arata cum a reusit sa realizeze aceste lucruri, cand a combatut crizele din anii anteriori.
In Romania se vorbeste in aceste zile despre intentia autoritatilor de a face un imprumut la FMI. Credeti ca este o solutie buna pentru iesirea din criza?
Cred ca este o varianta pentru rezolvarea situatiei legate de aceasta criza. Dar cred ca intotdeauna este important sa ne gandim ce putem face pentru a preveni o problema. Este important insa ca guvernul sa nu tina seama de criticile unora sau altora, care nu se bazeaza pe realitate. Am participat si eu la discursul presedintelui romaniei din parlament si mi se pare ca este un lucru foarte important ca si Romania are cale de rezolvare, putand sa imprumute bani de la alte institutii. In acest fel, este castigata increderea cetatenilor si a investitorilor.
Ce mesaj ati dori sa transmiteti cititorilor ziarului ZIUA?
Japonia este o tara foarte saraca, fara resurse si zacaminte naturale, dar, dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, dupa 50 de ani, a devenit, ca putere economica, a doua tara din lume. De aceea, Japonia doreste sa explice cum a devenit o tara puternica in domeniul economic. Vrem sa transmitem Romaniei metodele noastre si tehnologia noastra, pentru a fi aplicate. Anul acesta, pentru ca este an aniversar, sper intr-o continuare fructuoasa a colaborarii dintre tarile noastre. Nu propun insa ca Romania sa imite metodele aplicate de Japonia dupa razboi, ci si sa inventeze solutii originale.
Foto: Mircea Paun
vezi si: http://www.ziua.ro/display.php?data=2009-03-23&id=250909
vineri, 20 martie 2009
Basescu resusciteaza Nabucco
Dupa ce la inceputul saptamanii, denumirea de proiectului gazoductului Nabucco era inlocuita in documentele UE de expresia "coridoare energetice sudice", moment asupra caruia ministrul roman de Externe, Cristian Diaconescu, atragea atentia oficialilor UE, a venit randul lui Traian Basescu de reafirma dorinta Bucurestilor ca acest proiect sa fie resuscitat. In documentul final al Consiiului European de primavara desfasurat intre 19-20 martie la Bruxelles, UE a hotarat continuarea finantarii proiectului Nabucco dintr-un fond alocat de 5 miliarde de euro. Totodata, Romania a pledat pentru interconectarea dintre tara noastra cu Bulgaria si Ungaria. La randul ei, aceasta retea ar trebui cuplata cu una din Cehia care este o ramificatie a unei alte conducte din Germania. Planul este ca toate aceste imbinari sa constituie un sistem complet interconexat pentru a fi evitata o noua criza a gazelor in eventualitatea unor noi dispute ruso-ucrainene.
Leia Mais…miercuri, 18 martie 2009
De la “bush-isme” la “presedintele prompter”. Obama vrea sa ii fure locul lui Bush in Hall of Shame
Pfff, bata-l-ar vina de prompter. Se pare ca nu numai vedetele autohtone made in Romania se ingramadesc sa apara la Cronica Carcotasilor. Cred ca in varianta americana, pentru prima faza clasata in celebrul “top rusinica”, se poate aseza confortabil Barack Obama caruia i s-a impleticit limba pe un prompter buclucas si bineinteles a iesit “porumbelul”, citind practic discursul premierului irlandez. Presedintele american Barack Obama a fost sicanat de prompterul de pe care trebuia sa citeasca un discurs de ziua nationala a Irlandei, ajungang sa-si multumeasca lui insusi pentru invitatia la petrecerea ce a urmat. La randul sau, premierul irlandez Brian Cowen a citit la Washington doar cateva paragrafe din discursul sau, cand si-a dat seama ca il repeta pe cel pe care presedintele Barack Obama tocmai il citise de pe acelasi prompter. Cowen s-a oprit, s-a intors spre presedinte si i-a spus: "Acesta este discursul dumneavoastra ". Se poate ca inainte de discurs ambii sa fi vizitat vreun pub irlandez, plin de ... voie-buna!
Vezi si: http://sweetness-light.com/archive/obama-thanks-obama-prompter-glitch
Elena Basescu se vrea independenta
Secretarul general al Organizatiei de Tineret a PD-ului, Elena Băsescu, a anuntat ca intenţioneaza sa intre in cursa pentru europarlamentari in calitate de candidat indepedent, anunta Realitatea TV. "Nu doresc ca tatal meu sa fie acuzat de nepotism si nu doresc ca PD-l sa aiba de suferit", a spus Elena Basescu. Ea a mai adaugat ca este constienta de sansele minime pe care le are dar va incerca sa stranga semnaturile necesare. In privinta resurselor financiare aceasta a spus ca ii va fi greu dar va incerca sa faca tot ce ii sta in putere pentru a-si finanta campania. "Am ambitie si deteminare", a conchis ea. Elena Basescu va avea nevoie de 100.000 de semnaturi.
foto: Mircea Paun
Meci indecis la Moscova in rezolvarea diferendului transnistrean
Presa rusa se arata sceptica inaintea intalnirii trilaterale ce urmeaza sa aiba loc azi la Moscova intre Voronin, Smirnov si Medvedev. Sansele de reusita a unei solutionari sunt minime comenteaza ziare importante din Rusia. Principalele motive ale eventualului esec sunt puse pe seama pretentiilor mari pe care Voronin doreste sa le impuna. Moldova vrea garantii reale din partea Rusiei, Transnistria merge pe mana Moscovei iar Moscova urmareste resuscitarea memorandumului Kozak (planul unui stat moldovenesc asimetric). Se anunta din nou meci nul, dar sa vedem finalul. Revenim!
Planul Rusiei pentru reglementarea transnistreana risca sa fie compromis, intalnirea trilaterala Medvedev-Voronin-Smirnov de miercuri din capitala rusa avand putine sanse sa aduca rezultatele dorite de Moscova, scrie cotidianul rus Kommersant.
Daca Moldova insista asupra necesitatii unirii celor doua maluri ale Nistrului, putere din Transnistria doreste "un divort civilizat" definitiv, adauga ziarul rus. Situatia devine si mai complexa, noteaza Kommersant, avand in vedere faptul ca, in curand, Moldova va avea un nou presedinte.
Acelasi cotidian mai scrie ca Moscova a planificat aceasta intalnire in format trilateral inca de anul trecut si ca intrevederea trebuia sa se incheie cu "semnarea triumfala la Moscova a unui document-cadru privind principiile reunificarii Moldovei".
Potrivit Kommersant, realizarea cu succes a acestui proiect i-ar fi permis Rusiei sa-si intareasca influenta in regiune si, pe de alta parte, sa demonstreze Occidentului capacitatile sale de solutionare a conflictelor.
Pana saptamana trecuta, totul a mers conform planului - Igor Smirnov a declarat ca el a acceptat propunerea presedintelui rus de a se intalni cu Vladimir Voronin pe teritoriul rus. §i Voronin a confirmat ca va veni la Moscova. |nsa, cu o saptamana in urma, Vladimir Voronin a refuzat sa participe la aceste discutii, motivand ca nu este increzator in rezultatele unei astfel de intalniri. |n urma acestui refuz, Medvedev l-a sunat pe Voronin si l-a convins sa nu compromita intalnirea de la Moscova.
Ministerul rus de Externe indica marti ca nu detine inca informatii precise despre vizita lui Vladimir Voronin la Moscova. Abia in cursul serii, un comunicat al presedintiei de la Chisinau anunta vizita in Rusia a lui Voronin. "Conform intelegerii prealabile stabilite intre Vladimir Voronin si presedintele Federatiei Ruse, Dmitri Medvedev, seful statului moldovean va efectua la 18 martie o vizita de o zi la Moscova", indica un comunicat al presedintiei de la Chisinau, fara niciun fel de alte detalii.
Potrivit unor politicieni de la Chisinau, Voronin incearca sa obtina, dupa modelul presedintelui kargaz, un credit din partea Rusiei, in schimbul semnarii unei declaratii de pace. Dupa cum a declarat pentru Kommersant ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguta, Chisinaul a pregatit deja proiectul sau pentru o astfel de declaratie care sa fie adoptata la sfarsitul intrevederii trilaterale. "|n acest proiect exista puncte privind neutilizarea fortei de care partile implicate in conflict, despre demilitarizarea lor, restabilirea integritatii teritoriale a Moldovei in granitele existente in 1990 si statut special de drept pentru Transnsitria, cu largi imputerniciri", a indicat diplomatul moldovean. El a admis insa faptul ca varianta Chisinaului nu va fi acceptata.
Potrivit cotidianului Nezavisimaia Gazeta, in acest moment se incearca reanimarea planului rus de reglementare transnistreana din 2003, asa-numitul Memorandum Kozak, pe care presedintele moldovean a refuzat in ultima clipa sa-l semneze.
(via Agerpres)
marți, 17 martie 2009
Doua state diferite, aceeasi politichie ... de margaritar, bineinteles!
Cand privesc la negocierile pentru formarea guvernului din Israel, brusc ma loveste o senzatie de deja-vu. Nici bine nu s-a uscat cerneala pe acordul de coalitie semnat duminica de premierul israelian desemnat, Benjamin Netanyahu, cu partidul Israel Beitenu, formatiunea de extrema-dreapta condusa de Avigdor Lieberman, ca au si inceput anchetele asupra celui din urma legate de coruptie. Conform acordului, Lieberman ar urma sa preia un post-cheie in actualul Guvern, cel al Externelor. Bineinteles, adversarii politici au urgentat la randul lor miscarile de urmarire penala a lui Lierberman care urmeaza sa fie interogat in zilele urmatoare pentru luare de mita, frauda, abuz de incredere si spalare de bani. Este adevarat, dosarele fusesera deschise inainte de alegeri, dar acum, taman bine, baietii destepti din politica israeliana au inceput sa scoata dosarele. Practica imi suna cunoscuta. Parca imi aduce aminte de domnul Basescu si metodele sale deja celebre. Nu ca personajele dambovitene precum Nastase, nu ar fi vinovate, pentru ca daca ar putea, i-ar coace-o la acelasi mod carmaciului de la Cotroceni, doar ca asa imagine in oglinda reusita mai rar imi este data. La fel de amuzant e cat de multe au in comun politica de la Tel-Aviv cu cea de la Bucuresti.
Leia Mais…Medvedev vede un viitorul al armelor pentru Rusia
Cu toate ca la inceput de mandat, toata lumea vedea in Medvedev un om echilibrat si mai cumpatat decat predecesorul sau, Vladimir Putin, se pare ca are aceleasi tendinte belicoase de a inarma pana in dinti o Rusie in cautarea gloriei apuse care s-a destramat sub propriile forme de guvernare. Scuza este una convenabila: "NATO vine la granitele Rusiei". Este adevarat dar aceasta chestiune poate fi negociata si Rusia detine la randu-i destule parghii de putere pe care le poate folosi. Mentalitatea razboiului rece inca persista de ambele parti. Cand aud “Rusia” sau “NATO”, atat Kremlinul, cat si Occidentul se gandesc numai la masuri extreme. Calea dialogului se pare ca se indeparteaza tot mai multe, iar zanganitul armelor devine melodia preferata atat in cancelariile occidentale cat si la Kremlin. Noua doctrina militara elaborata in vara lui 2008 incepe sa prinda contur real pe fondul deteriorarii relatiilor NATO-Rusia. Incercarile de resuscitare sunt timide si efemere, limitandu-se doar la convorbiri sterile Astfel, presedintele rus Dmitri Medvedev a declarat mar]i ca NATO vrea in continuare sa isi consolideze prezenta in apropiere de Rusia si a ordonat o reinarmare "la scara larga" a Rusiei din 2011. "Din 2011 va incepe o reinarmare la scara larga a armatei si a marinei ruse", a declarat Medvedev, in timpul unei reuniuni cu oficiali de rang inalt din cadrul Ministerului Apararii. "Analiza situatiei politico-militare in lume a aratat ca ramane un potential de conflict serios in anumite regiuni, alimentat de crize locale si tentative continue ale NATO de a-si dezvolta infrastructura militara in apropiere de Rusia", a adaugat Medvedev. "Principala misiune este de a consolida capacitatea de lupta a fortelor noastre, inainte de toate pe cea a fortelor noastre strategice nucleare. Ele trebuie sa fie capabile sa indeplineasca toate misiunile indispensabile pentru a garantarea securitatii Rusiei", a adaugat seful statului.
Din aceea gama de amenintari, ministrul rus al Apararii Anatoli Serdiukov a acuzat marti SUA de actiuni indreptate spre eliminarea Rusiei din spatiul ei traditional de influenta, subliniind ca Moscova va spori capacitatea de lupta a fortelor sale militare. "In anul 2008, conducerea SUA a fost preocupata de obtinerea pozitiei de lider global, SUA si aliatii lor din NATO au actionat pentru intarirea prezentei lor militare la granitele Rusiei, pentru sustinerea intensa a proceselor menite sa elimine Rusia din spatiul intereselor sale traditionale", a declarat Anatoli Serdiukov in cadrul unei reuniuni largite a Colegiului Ministerului rus al Apararii, la care a participat si presedintele rus Dmitri Medvedev, care este comandantul suprem al armatei ruse. Ministrul rus a afirmat in continuare ca "actiunile partii americane au vizat obtinerea accesului la materiile prime, energetice si la alte resurse din tarile CSI (Comunitatea Statelor Independente, fostele republici sovietice, mai putin statele baltice)". In acelasi context, Anatoli Serdiukov a subliniat ca "analiza situatiei politico-militare in lume a aratat ca exista un risc crescut de izbucnire a unor conflicte militare si un potential pericol al acestora pentru Rusia".
Vezi si: http://en.rian.ru/russia/20090317/120598774.html
luni, 16 martie 2009
UE pune cruce pe Nabucco. Romania insista pentru resuscitare
Dupa ce la sfarsitul lunii ianurie la intalnirea ministrilor de externe ai UE de la Budapesta, comisarul pentru Energie al UE, Andris Piebalgs declara ca UE nu va mai finanta proiectul Nabucco, acum Uniunea se gandeste si sa ii schimbe denumirea.
Romania a insistat, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale si Relatii Externe al UE (CAGRE), ca proiectul Nabucco sa fie mentinut pe lista de proiecte energetice prioritare ale Uniunii Europene si ca, fara Nabucco, tara noastra nu poate accepta adoptarea acestui pachet, a declarat, luni, ministrul roman de Externe, Cristian Diaconescu. "Am indicat clar ca nu acceptam inlocuirea denumirii Nabucco cu cea de "proiecte privind coridorul sudic". Nu este vorba despre o blocare; dialogul va continua atat in structurile Comisiei Europene, cat si in plan bilateral, dar nu este nevoie sa repet ca Uniunea Europeana a agreat deja proiectul Nabucco. Acesta este un proiect prioritar, la 19 februarie ministrii Energiei si-au dat acordul, iar ulterior si Consiliul ECOFIN l-a aprobat. |n opinia Romaniei, proiectul Nabucco corespunde in mod cert obiectivelor UE in materie de securitate energetica. Cum va spuneam, el figureaza printre proiectele de interconectare, dar in mod ciudat a disparut denumirea Nabucco. Nu stim in ce masura denumirea "proiecte privind coridorul sudic" contine sau nu proiectul Nabucco. Este o precizare necesara si nu stim carui interes politic serveste diminuarea modului in care este mentionat Nabucco in acest dosar", a aratat Diaconescu.
El a precizat ca, in cadrul reuniunii CAGRE, pozitia Romaniei a fost sustinuta de Austria, Polonia si Slovacia.
(via Agerpres)
Razboiul europarlamentarilor romani cu cei “romani”
Catalin Chirita: "Discursurile lui Tokes Laszlo, Sogor Csaba, Winkler Iuliu se situeaza in afara realitatii"
“Cei trei crai” au sustinut in Parlamentul European ca minoritatea maghiara din Romania nu ar putea studia in limba materna
Deja ne-am obisnuit ca europarlamentarii, chipurile romani, sa pledeze contra intereselor romanilor care i-au trimis la Bruxelles sa le apere interesele. Astfel Tokes, Sogor si Winkler nu fac decat diversiuni si propaganda anti-romaneasca in Parlamentul European ca reprezentanti ai Romaniei. Redau comunicatul in intregime:
Eurodeputatul PD-L Calin Catalin Chirita a atras atentia membrilor Parlamentului European asupra declaratiilor mincinoase ale unor politicieni de pe lista UDMR si a aratat ca in Romania minoritatea maghiara poate studia in limba materna la toate nivelurile. "Discursurile electorale ale colegilor mei Tokes Laszlo, Sogor Csaba, Winkler Iuliu se situeaza uneori in afara realitatii. in Romania exista la scara larga invatamant in limba materna pentru minoritatile etnice. Nu vorbesc acum despre Universitatea Sapientia, care este o universitate privata, cu predare exclusiv in limba maghiara. Pun in relief importanta pe care o are pentru invatamantul in limba maghiara - Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, finantata de statul roman", a spus Chirita in plenul Parlamentului European.
El a mai aratat ca sistemul organizarii multiculturale, instituit prin Carta Universitatii Babes-Bolyai din 1995, asigura invatamant complet in limba romana, limba maghiara, limba germana, precum si studii iudaice la toate nivelurile de calificare academica: licenta, masterat, doctorat, invatamant la distanta si formare continua. "Acest sistem asigura autonomie liniilor de studii in limbile romana, maghiara, germana si dreptul liniilor de studii de a-si elabora si aplica propriile decizii in domeniul resurselor umane, al cooperarilor internationale, al cercetarii stiintifice, precum si de edita publicatii in limbile romana, maghiara si germana. De asemenea, Universitatea are sectii cu limba de predare ucraineana si numeroase locuri speciale pentru studentii rromi. O serie de simboluri si inscriptii in limbile maghiara si germana sunt prezente in Universitatea Babes-Bolyai", a mai spus Chirita, aratand ca 17 facultati ofera in prezent programe de studii in limbile romana si maghiara, iar 11 facultati- in limbile romana si germana.
"Exista, de asemenea, doua facultati (Teologie Reformata si Teologie Romano-Catolica) in cadrul carora programele de studii se desfasoara exclusiv in limba maghiara. Universitatea ofera pentru studii universitare specializari in mai multe limbi: 99 in romana, 59 in limba maghiara, 16 in limba germana, 2 in limba ucraineana, 8 in engleza, 1 in franceza, 1 in italiana. Toate pozitiile din cadrul Universitatii (in special cele de conducere) sunt organizate in functie de cele trei componente etno-lingvistice: romana, maghiara, germana. in cadrul fiecarei facultati, prodecanul sau secretarul stiintific apartine, obligatoriu, minoritatii maghiare sau germane, pentru a coordona activitatea liniilor de studii proprii, in limbile maghiara si germana. Mai mult, la nivelul conducerii centrale a Universitatii, fiecare dintre aceste linii de studii este reprezentata de cate un prorector si de un secretariat general specific. Astfel, in conducerea executiva a universitatii se regasesc 20 de reprezentanti ai minoritatilor maghiara si germana la nivel de prorectori, decani, prodecani, secretari stiintifici, sefi de departamente", a conchis Chirita.
duminică, 15 martie 2009
Interviu in exclusivitate cu ministrul de Externe sarb, Vuk Jeremic
Ministrul de Externe al Serbiei, Vuk Jeremic, a avut amabilitate de a acorda un interviu in exclusivitate ziarului ZIUA pe care doresc sa il redau integral aici. Am abordat impreuna probleme precum aspiratiile europene ale Serbiei pana la problemele comunitatii romanesti din Valea Timocului.
Sunteti cel mai tanar ministru de Externe din istoria Serbiei si unul dintre cei mai tineri la scara globala. Ne puteti spune cate ceva despre evolutia dumneavoastra profesionala ?
Sunt ministru de Externe de doi ani de zile, am facut parte si din guvernul Kostunica si fac parte si din cel actual a lui Mirko Tvetkovici. Inainte de a ocupa aceasta functie am fost consilierul presedintelui Boris Tadici pe probleme de politica externa. Cand am intrat prima oara in politica m-am gandit am facut-o cu gandul de a fi impotriva regimului fostului presedinte Slobodan Milosevici. Dupa caderea acestui regim am inceput sa lucrez, dupa cum va spuneam, cu presedintele Tadici, pe atunci ministru al Telecomunicatiilor din Serbia. Sincer la inceput nu credeam ca voi lua calea politicii deoarece studiile mele sunt legate de matematica si fizica. Am studiat fizica la Cambridge si matematica la Londra si apoi am facut parte din miscarea de rezistenta impotriva lui Milosevici.
Cum vi s-a parut intrarea in politica ?
La inceput a fost foarte greu. Cred ca cel mai greu moment a fost asasinarea premierul Gingici. Din pacate chiar astazi (joi - n.red.) se implinesc sase ani de la acest nefericit episod. Imi aduc aminte ca la acel moment eram unul dintre consilierii sai. Cred ca este cel mai trist moment din istoria democratica a Serbiei. In acele timpuri el era practic inima si creierul Serbiei si a fost asasinat de miscarile mafiote care se opuneau acestui proces de democratizare. Au crezut ca omorandu-l pe Gingici democratizarea se va opri. Cred ca dovada democratizarii Serbiei a fost facuta si in cazul secesiunii provinciei Kosovo, cand Belgradul a utilizat toate mijloacele diplomatice in aceasta chestiune fara a recurge la violenta. Practic este pentru prima data cand o tara din Balcani nu implica forta intr-o chestiune asa de importanta cum a fost Kosovo. Am demonstrat ca forta democratiei in Serbia exista si ca putem trece peste moment asa de dureroase din istoria noastra.
Romania a afirmat ca va sustine cauza Serbiei referitoare la Kosovo si la Curtea Internationala de Justitie de la Haga. Ce parere aveti despre acest lucru ?
Noi suntem profund recunoscatori vizavi de pozitia Romaniei. Cred ca daca Bucurestii vor mentine acest curs va inseamna si o garantie de siguranta pentru Balcani. Este prima data cand Curtea Internationala de la Haga va judeca un caz de separarare teritoriala unilaterala. Judecatorii de la Haga vor decide daca aceasta actiune a fost legala sau nu. Orice decizie va da Curtea de la Haga va avea statut de precedent pentru rezolvarea unor astfel de probleme. Cred ca este important pentru multe alte tari, inclusiv Romania, sa isi afirme o pozitie in legatura cu un astfel de caz.
Intr-un fel, aceeasi problema a avut-o si Romania cu Ucraina in Marea Neagra
Asa este. Este totodata important de stiut ca 17 aprilie va fi data limita pentru ca fiecare tara sa poata depune o pozitie proprie vizavi de legalitatea autodeclararii independentei de catre Kosovo. Nicio tara nu a depus inca un astfel de memoriu, nici macar noi inca, dar din discutiile avute mai multi parteneri, printre tarile care stim sigur ca vor depune vor fi Romania, Rusia, Spania, Cipru si Slovacia
Cum va explicati recunoasterea de catre tari importante a independentei Kosovo, chiar si tari vecine precum Bulgaria ?
Noi am considerat separarea Kosovo ca fiind facuta pe criterii etnice. Acest lucru a constituit practic o sfidare a Consiliului de Securitate al ONU. Este foarte rau ca o astfel de actiune a beneficiat de sprijinul multor tari importante ale lumii. Este regretabil ca regiunea Kosovo a fost recunoscuta de 55 de tari.
In lumea araba doar o singura tara a recunoscut Kosovo vorbind aici de Emiratele Arabe Unite. Aveti legaturi puternice cu statele arabe ?
Da, bineinteles. Cred ca multe tari au fost indignate tocmai de aceste motive religioase care au dus la separare. Noi am incercat sa explicam ca este o chestiune politica si nu care tine de religie. Noi in Serbia, suntem atat cetateni crestini, cat si musulmani iar respectul pentru toti este egal.
Bulgaria, Macedonia, Muntenegru, Albania au recununoscut independenta Kosovo? Care considerati ca sunt motivele?
Trebuie sa spun ca suntem extrem de dezamagiti in ceea ce priveste deciziile vecinilor nostri. Dar alti vecini de-ai nostri nu au recunocut-o, inclusiv Romania, Grecia, Bosnia-Hertegovina. Din nefericire aceste decizii au divizat regiunea, au divizat Uniunea Europeana, au divizat comunitatea internationala. Noi speram ca odata ce Curtea Internationala de Justitie isi va face cunoscut verdictul, cel mai probabil in 2010, si anume ca declaratia unilaterala de independenta este ilegala, nu vor mai exista noi recunoasteri diplomatice. In al doilea rand, Kosovo nu va putea deveni membra a vreounei organizatii internationale, ceea ce va duce la un blocaj institutional, ce va putea fi deblocat doar daca va exista un dialog cu Serbia. Un dialog rational cu Serbia, care va conduce la un compromis.
Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a declarat ca Albania si Croatia vor fi invitate oficial sa se alature Aliantei la summit-ul organizatiei din aprilie. Serbia are printre obiectivele politicii sale externe integrarea in NATO?
Aceasta este o problema foarte delicata pentru Serbia. In mai putin de doua saptamani se vor implini zece ani de la declansarea bombardamentelor NATO impotriva Serbiei. Acest lucru nu a fost uitat de catre poporul sarb. Lucram foarte bine cu NATO, suntem membri ai Parteneriatului pentru Pace. Daca este sa vorbim despre problema integrarii Serbiei in NATO, aceasta nu este in acest moment pe agenda politica a Serbiei.
Ce ati discutat cu omologul dumneavoastra roman in ceea ce priveste comunitatea romaneasca din Valea Timocului?
Relatia noastra cu Romania, daca ne uitam la relatiile Serbiei cu vecinii sai, este cea mai buna relatie pe care o avem. Si avem intentia sa o dezvoltam. In opinia mea, minoritatile nationale din Serbia sunt tratate intr-un mod pozitiv, fapt reflectat in numeroase rapoarte ale Consiliului Europei. Minoritatea romaneasca este o minoritate foarte importanta, perceputa ca un partener de catre Guvernul sarb. Si vom face tot ce ne sta in putinta sa primeasca toate drepturile pe care le cer. Mai este o problema in care statul sarb ar dori sa nu se implice, problema bisericeasca. Incercam sa separam biserica de stat. Bisericile au propriile lor relatiile, care dureaza de sute de ani. Vom acorda minoritatii romane toate drepturile pe care le considera necesare, inclusiv deschiderea unui consulat roman in Valea Timocului.
Ce ne puteti spune despre proiectul noului statut al Voevodinei, care acorda drepturi suplimentare autoritatilor de la Novi Sad, inclusiv in domeniul afacerilor externe?
Acest statut este in supus dezbaterii, si la sfarsit, statutul Voevodinei va fi adoptat conform legilor si Constitutiei Republicii Serbia.
Vezi si http://www.ziua.net/display.php?data=2009-03-14&id=250559
vineri, 13 martie 2009
Diversiunea maghiara
Vizita presedintelui Ungariei in Romania, Solyom Laszlo, prilejuita de festivitatile dedicate Revolutiei din 1848, a stat in ultimele ore sub semnul controverselor si al incertitudinii.
In pofida faptului ca autoritatile romane au incercat sa blocheze venirea liderului maghiar, autoritatile aeronautice de la noi retragandu-i permisiunea de aterizare, duminica, la Targu Mures, Ungaria tot isi va trimite presedintele in Romania, dar cu o zi avans. Liderii UDMR au confirmat ieri schimbarea datei vizitei, adica pentru 14 martie. MAE de la Bucuresti fusese anuntat insa ca deplasarea lui Solyom va avea loc pe 15 martie. Joi, surse oficiale precizau ca autoritatile de la Bucuresti i-au transmis presedintelui Ungariei ca vizita sa nu ar fi oportuna in aceasta perioada, avand in vedere intentia sa de a sustine ideea autonomiei teritoriale.
Cititi mai multe la http://www.ziua.net/display.php?data=2009-03-14&id=250558
Prima doamna a Moldovei, scoasa la dare de mita electorala
Buna treaba din partea lui Voronin. Nici ca putea avea un PR mai bun. Nu stiu ce consilier electoral are domnul Vova, dar oricum e foarte priceput. Ideea cu scoaterea nevestii la cumparat voturi este geniala. Strasnic pazita de o armata de militieni, ea a impartit in stanga si dreapta pomeni electorale la o gradinita. Dupa imparteala, tovarasa s-a suit la tribuna si grait un frumos discurs in limba moldoveneasca despre starea natiunii dupa opt anisori de guvernare comunista. Problema a fost ca, dupa pomana, parintii saracilor copii, nici nu s-au sinchisit sa o asculte, probabil constienti de starea de saracie avansata la care cei opt anisori de comunism au contribuit din plin. Cel putin directoarea gradinitei a inteles!
Sotia presedintelui moldovean Vladimir Voronin, Taisia, in plina campanie electorala pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie, imparte ajutoare umanitare si indeamna populatia sa voteze Partidul Comunistilor, al carui lider este sotul sau, scrie publicatia "Timpul de dimineata " de la Chisinau.
Insotita de mai multe sotii de ministri si o escorta de zeci de politisti, ea a descins la gradinita din Zambreni, raionul Ialoveni, unde a adus un tir de ajutoare umanitare si a venit sa-i invete pe oameni cu cine trebuie sa voteze la alegerile din 5 aprilie, potrivit articolului.
Pentru gradinita din sat ea a adus saltele, paturi, lenjerie de pat, jucarii si rechizite scolare, iar copiilor - dulciuri, uniforme si bocanci de iarna. Prima doamna a spus ca ajutoarele vin din partea unei organizatii de sotii de ministri si demnitari, condusa de ea, care se ocupa cu acte de binefacere.
"Timpul de dimineata" mai scrie ca Taisia Voronin a sustinut un discurs de circa 40 de minute, in care le-a povestit celor prezenti ce a facut PCRM in cei opt ani de guvernare, indemnand sa-i voteze pe comunisti si de aceasta data. "Sotia presedintelui s-a intristat ca in sala era prea putin public si a intrebat unde sunt parintii copiilor. Cateva bunicute i-au raspuns ca parintii sunt plecati peste hotare", se mentioneaza in articol.
Taisia Voronin a vorbit numai in limba rusa si, la un moment dat, a rugat-o pe directoare sa le traduca micutilor din grupa pregatitoare mesajul sau. Potrivit directoarei Valentina Buciumas, Prima doamna a vizitat fiecare grupa, le-a cerut copiilor sa recite si sa citeasca, si le-a intrebat pe educatoare de ce materiale mai au nevoie. "Nu e nimic rau daca vin cu donatie la gradinita. Noi avem suficienta materie cenusie si stim sa facem propriile concluzii", a conchis directoarea.
Taisia Voronin, alaturi de alte sotii de ministri, a adus ajutoare la gradinita din Zambreni si in campania din 2005, mentioneaza ziarul de la Chisinau.
(via Agerpres)
joi, 12 martie 2009
Maroni Razgandeanu se lasa de crucificat infractori romani pe via Appia
Dupa ce mai ieri acuza infractorii romani, ii judeca dupa care ii crucifica mai rau decat pe tovarasii lui Spartacus pe tot drumul de la Capua la Roma de-a lungul la via Appia, acum ministrul de Interne italian, Roberto Maroni, schimba foaia si acorda prezumtia de nevinovatie presupusilor infractori romani. Dupa ce italienii s-au batut cu pumnul in piept ca au prins violatorii romani din Guidonia, expunandu-i in “piata centrala“ a presei cancanice din Peninsula pentru fi luati la tinta cu pietrele din dotare ale plebeilor italieni, se pare ca acestia au existat, dar, au lipsit cu desavarsire cand a venit vorba de probele de ADN prelevate de pe hainele victimei. Cu alte cuvinte, militienii, pardon carabinierii italieni, nu au putut dovedi ca cei doi tigani romani au fost cei care au savarsit infractiunea si acum s-au intors brusc cu fata la Justitie. Astfel justitiarii italieni, in frunte cu capetenia lor, s-au facut de cam de ... maron(i). Pentru a nu risca alunecarea spre abstract, stirea e mai jos!
Ministrul italian de Interne, Roberto Maroni, a cerut efectuarea unei anchete interne dupa ce televiziunile italiene au difuzat inregistrarea efectuata la interogarea romanului Alexandru Loyos Isztoika, suspectat de violarea unei adolescente, relateaza pagina online a agentiei Adnkronos. "Este gresit sa mediatizam acest caz, pentru ca o persoana, chiar si un presupus infractor, merita intotdeauna respect si acordarea prezumtiei de nevinovatie", a spus Maroni. "Voi face o verificare. Nu cred ca este corect sa apara astfel de documente la televizor doar pentru a satisface curiozitatea cetatenilor", a declarat ministrul de Interne. Televiziunile italiene au difuzat o inregistrare de la interogarea romanului Alexandru Loyos Isztoika, suspectat de violarea unei adolescente la 14 februarie intr-un parc din Roma. Initial, romanul si-a recunoscut vina in acest caz, dar ulterior a spus ca a fost fortat de anchetatori sa isi asume vina.
Mfax