joi, 5 martie 2009

Bataie pe SBU in Ucraina

Cheia autoritatii de la Kiev sta in mainile serviciilor secrete. Iuscenko incearca sa foloseasca aceasta institutii in scopuri politice iar Timosenko sa ii fure elementul de presiune presedintelui ucrainean. Astfel, Rada Suprema, (Parlamentul unicameral de la Kiev), incearca sa preia controlul asupra Serviciului de Securitate ucrainean (SBU), un proiect pentru amendarea legii cu privire la SBU aflandu-se pe ordinea de zi a sedintei de joi a legislativului ucrainean, potrivit RIA Novosti.
Proiectul de lege prevede, intre altele, ca parlamentului sa-i revina sarcina de a numi si demite directorul SBU.
Initiativa parlamentului survine la o zi dupa ce trupe speciale Alfa, aflate in subordinea SBU, au descins miercuri in forta la sediul societatii Naftogaz. Actiunea ar fi fost ordonata, potrivit presei de la Kiev, de presedintele Viktor Iuscenko, ca riposta la demiterea sefului diplomatiei ucrainene Vladimir Ograzko, in urma esecului in procesul cu Romania, de la Haga.
Actiunea ordonata de presedintele Iuscenko viza confiscarea originalului acordului privind livrarile de gaze din Rusia, semnat la Moscova, la 19 ianuarie, un document ce ar fi unul compromitator pentru premierul Iulia Timosenko, adversarul numarul unu al sefului statului ucrainean. In alta ordine de idei, factiunea politica a premierului ucrainean Iulia Timosenko (BIUT) a anuntat ca este gata sa voteze in favoarea repunerii in functie a ministrului de Externe a lui Vladimir Ograzko cu conditia ca acesta sa isi ceara iertare “pentru declaratiile sale care au adus prejudicii atat guvernului, cat si primului ministru”. Scuzele lui Ograzko ar trebui sa reprezinte garantia slujirii intereselor poporului nu a unor comenzi politice, se arata intr-o declaratie a BIUT, prezentata de presa electronica de la Kiev.

http://en.rian.ru/world/20090305/120433885.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Dofollow Banner