miercuri, 18 martie 2009

Meci indecis la Moscova in rezolvarea diferendului transnistrean

Presa rusa se arata sceptica inaintea intalnirii trilaterale ce urmeaza sa aiba loc azi la Moscova intre Voronin, Smirnov si Medvedev. Sansele de reusita a unei solutionari sunt minime comenteaza ziare importante din Rusia. Principalele motive ale eventualului esec sunt puse pe seama pretentiilor mari pe care Voronin doreste sa le impuna. Moldova vrea garantii reale din partea Rusiei, Transnistria merge pe mana Moscovei iar Moscova urmareste resuscitarea memorandumului Kozak (planul unui stat moldovenesc asimetric). Se anunta din nou meci nul, dar sa vedem finalul. Revenim!


Planul Rusiei pentru reglementarea transnistreana risca sa fie compromis, intalnirea trilaterala Medvedev-Voronin-Smirnov de miercuri din capitala rusa avand putine sanse sa aduca rezultatele dorite de Moscova, scrie cotidianul rus Kommersant.
Daca Moldova insista asupra necesitatii unirii celor doua maluri ale Nistrului, putere din Transnistria doreste "un divort civilizat" definitiv, adauga ziarul rus. Situatia devine si mai complexa, noteaza Kommersant, avand in vedere faptul ca, in curand, Moldova va avea un nou presedinte.
Acelasi cotidian mai scrie ca Moscova a planificat aceasta intalnire in format trilateral inca de anul trecut si ca intrevederea trebuia sa se incheie cu "semnarea triumfala la Moscova a unui document-cadru privind principiile reunificarii Moldovei".
Potrivit Kommersant, realizarea cu succes a acestui proiect i-ar fi permis Rusiei sa-si intareasca influenta in regiune si, pe de alta parte, sa demonstreze Occidentului capacitatile sale de solutionare a conflictelor.
Pana saptamana trecuta, totul a mers conform planului - Igor Smirnov a declarat ca el a acceptat propunerea presedintelui rus de a se intalni cu Vladimir Voronin pe teritoriul rus. §i Voronin a confirmat ca va veni la Moscova. |nsa, cu o saptamana in urma, Vladimir Voronin a refuzat sa participe la aceste discutii, motivand ca nu este increzator in rezultatele unei astfel de intalniri. |n urma acestui refuz, Medvedev l-a sunat pe Voronin si l-a convins sa nu compromita intalnirea de la Moscova.
Ministerul rus de Externe indica marti ca nu detine inca informatii precise despre vizita lui Vladimir Voronin la Moscova. Abia in cursul serii, un comunicat al presedintiei de la Chisinau anunta vizita in Rusia a lui Voronin. "Conform intelegerii prealabile stabilite intre Vladimir Voronin si presedintele Federatiei Ruse, Dmitri Medvedev, seful statului moldovean va efectua la 18 martie o vizita de o zi la Moscova", indica un comunicat al presedintiei de la Chisinau, fara niciun fel de alte detalii.
Potrivit unor politicieni de la Chisinau, Voronin incearca sa obtina, dupa modelul presedintelui kargaz, un credit din partea Rusiei, in schimbul semnarii unei declaratii de pace. Dupa cum a declarat pentru Kommersant ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguta, Chisinaul a pregatit deja proiectul sau pentru o astfel de declaratie care sa fie adoptata la sfarsitul intrevederii trilaterale. "|n acest proiect exista puncte privind neutilizarea fortei de care partile implicate in conflict, despre demilitarizarea lor, restabilirea integritatii teritoriale a Moldovei in granitele existente in 1990 si statut special de drept pentru Transnsitria, cu largi imputerniciri", a indicat diplomatul moldovean. El a admis insa faptul ca varianta Chisinaului nu va fi acceptata.
Potrivit cotidianului Nezavisimaia Gazeta, in acest moment se incearca reanimarea planului rus de reglementare transnistreana din 2003, asa-numitul Memorandum Kozak, pe care presedintele moldovean a refuzat in ultima clipa sa-l semneze.

(via Agerpres)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Dofollow Banner