marți, 24 martie 2009

IRA, pe calea armelor. Cine este si cu ce se ocupa aceasta organizatie de tip teroristo-mafiot

IRA isi pregateste revenirea in atentia terorismului mondial revendicand doua atentate sangeroase puse la cale la inceputul acestei luni in Irlanda de Nord. Serviciile speciale britanice au reiterat din nou faptul ca unele aripi militare care s-au desprins din IRA precum IRA Continuitatii (CIRA) sI Adevarata IRA (RIRA) sunt din nou incitate si sponsorizate pentru a crea dezordine si panica in Regatul Britanic.

Un momentul de pace relativa dintre Armata Republicana Irlandeza (IRA) si autoritatile britanice s-a inregistrat in vara anului 2005. Mai exact, in iulie 2005, IRA a ordonat gherilelor sale sa se dezarmeze si sa isi urmareasca scopurile prin mijloace pacifiste. In acest sens a fost emisa o declaratie a IRA in care li se cerea tuturor unitatilor IRA sa depuna armele iar voluntarilor inregimentati sa urmeze calea politic dupa 36 de ani de violente armate. Totusi aceastora nu le-a fost ceruta si demobilizarea, fapt ce i-a nemultumit pe unionistii din Irlanda de Nord. Totodata, comisiile internationale au monitorizat la insistentele Guvernului britanic daca aceasta depunere a armelor se va face conform programului. Dupa acest episod, atat Dublinul, cat si Londra vor fi interesate in continuare daca si activitatile de culegere de informatii, monitorizare si recrutare a viitorilor membri ai acestor organizatii paramilitare.
La aceea vreme, cercurile conducatoare britanice si irlandeze au primit acest semnal ca pe unul pozitiv. Fostul premier britanic, Tony Blair, cataloga acest episod drept unul care vine in intampinarea procesului de pace. “Salut aceasta declaratie a IRA care pune capat acestei campanii, salut claritatea ei si ma bucur ca este aleasa calea politica care se foloseste exclusiv de mijloace pacifiste si democratice”, declara Blair din biroul sau de Downing Street. La randul sau, ex-premierul irlandez, Bertie Ahern, a caracterizat momentul ca pe un “avans istoric” daca intr-adevar vorbele se vor ridica la marimea faptelor. “Ceea ce a fost infaptuit azi poate marca o noua era pentru oamenii de pe insula Irlandei”, spunea increzator Ahern. Ecoul vestii cum ca IRA va renunta a lupta prin arme a traversat Oceanul iar reactiile dinspre Casa Alba nu au intarziat sa apara.
Oficialii americani si-au exprimat la randul lor sustinerea pentru aceasta initiativa si au spus ca, in cazul in care cuvintele se vor tranforma in realitati, acestea vor deveni istorice. “Aceasta declaratie este importanta si poate avea o semnificatie istorica”, a declarat purtatorul de cuvant al presedintiei americane, Scott McClellan.

Armele in cui

Declaratia IRA prin care aceasta organizatie renunta la metodele paramilitare a fost citita de liderul Sinn Fein (aripa politica a IRA), Gerry Adams, in data de 29 iulie 2005. Acesta a cerut in schimbul renuntarii la arme a IRA ca Guvernul britanic sa isi retraga trupele din Irlanda de Nord si Dublinului sa promoveze unitatea irlandezilor. Adams declara atunci ca depunerea armelor va resuscita procesul de pace in Irlanda de Nord.
“Astazi declaratia facuta de IRA poate reinvia procesul de pace”, declara Adams, facand referire la acordul de pace semnat la 10 aprilie 1998 intre IRA si britanici, cunoscut drept Acordul de la Belfast sau Acordul din Vinerea Mare, intelegere care parafa folosirea exlucisiva a mijloacelor pasnice sI democratice iar orice modificare a constitutiei la capitolul referitor la statului Irlandei de Nord trebuia decis numai prin referendum cu majoritate de voturi. Printre cele mai importante puncte ale declaratiei serau reiterate directive conform carora: toate unitatile IRA trebuie sa se dezarmeze; toti voluntari au fost indemnati sa lupte doar cu mijloace politice si pacifiste; activistii IRA nu trebuie sa se implice in alte activitati de dinainte; procesul de depunere a armelor sa fie supervizat de observatori internationali pentru a desfasura cat mai rapid. Toate acestea, declaratia continea si puncte in care era justitficata activitatea de dinaintea acestui armistitiu. “Suntem foarte constienti de sacrificiu patriotic al mortilor nostrii, a celor care sunt acum in puscarii, voluntarilor, familiilor acestora si republicanilor in general. Reiteram faptul ca luptele armate de pana acum au fost complet legitime”, se preciza in documentul citat.

Spionaj, terorism si crima organizata

Cu toate ca violentele au incetat dupa episodul consumat in 2005, IRA a continuat sa adune informatii despre inamicii britanici si sa isi continuie activitatile specifice crimei organizate, conform unui raport publicat in 2006 de catre Comisia Independenta de Monitorizare. Cele 46 pagini ale raportului ridicau semne de intrebare asupra demobilizarii voluntarilor din IRA. Concomitent, guvernele britanice si irlandeze au publicat un scurt material de doua pagini intocmit de generalul canadian John de Chastelain, cel care a condus separat o comisie care a supravegheat distrugerea armamentului predat de IRA in septembrie 2005. Concluziile trase de De Chastelain sI adjunctii sai au fost ca IRA s-a dezarmat complet. Contradictiile au continuat atunci cand unul dintre expertii Comisiei Independente de Monitorizare, un fost director al CIA, a afirmat ca IRA continua infiltrarea in structurile agentiilor de informatii britanice, guvern si diferite partide politice. “Avem motive sa credem ca aceste activitati sunt coordonate de catre conducerea IRA iar in aceste evenimente sunt implicati chiar membri marcanti ai acestei organizatii”, declara ofiterul CIA.
Chiar si in anii care au urmat de la Declaratie, IRA a continuat sa isi cladeasca imperiul din umbra prin finantari provenite din activitati asociate crimei organizate. Printre afacerile negre ale IRA se numara contrabanda, jafurile si spalare de bani. Echipa specializata in jafuri a IRA era condusa in 2006 de Bobby Storey, cel care se ocupa de toate operatiunile de “intelligence” ale organizatie datorita pregatirii sale contrainformative. Acestia au comis jafuri asupra mai multor banci si magazine ce au totalizat daune de peste 26 de milioane de lire sterline. De asemenea, contrabanda cu combustibili este o afacere baneasa pentru IRA ce aduce prejudicii Trezoreriei Marii Britanii de peste 200 de milioane de lire anual.

IRA a oferit servicii de pregatire si instruire si altor organizatii teroriste. Spionajul britanic estima in 2006 ca IRA ar fi primit sase milioane de dolari pentru antrenarea rebelilor marxisti ai gherile FARC din Columbia. Afacerea a fost negociata de un fost lider al IRA cu contacte in toata lumea, inclusiv Libia, tara care are puternice legaturi cu republicanii sI locul de unde acestia isi conduc unele afaceri. Politia a mai raportat ca bani in conturile IRA ar fi mai intrat si din expertiza oferita de membrii organizatiei in fabricare bombelor. IRA ar mai obtinut bani sI din serviciile de paza pe care le ofera unor baruri sau restaurante din Belfast in cazul in care acestea nu sunt detinute deja de ei. In 2007, un raport al Directiei de Informatii a Ministerului Apararii britanic califica in 100 de pagini esecul armatei britanice in cei 38 de ani de existenta a aripii armate a IRA de a anihila aceasta organizatie. Documentul descrie IRA drept o organizatie “profesionista, dedicata, o forta bine antrenata si extrem de rezistenta in timp”.

MI5 suna mobilizarea

Serviciul britanic intern de informatii (MI5) a anuntat recent ca va aloca un procent important din resursele de care dispune pentru a-si intari pozitia in Irlanda de Nord, mai ales dupa ce agentia a primit mai mult semnale in legatura cu cresterea gradului de risc in privinta disidentilor republicani. De asemenea, potrivit informatiilor MI5, Adevarata IRA (RIRA) si IRA Continuitatii (CIRA) sunt divizate in acest moment in cel putin 10 grupari mai mici, care au in prezent au acces mult mai rapid la armament sofisticat si functioneaza dupa tactici avansate folosite in lupta de gherila. CIRA este o celula terorista separata formata in 1994 ca o organizatie clandestina a aripii armate a partidului republican Sinn Fein (RSF), organizatie politica care s-a rupt de Sinn Fein in 1986. De asemenea, exista o colaborare stransa intre CIRA si RIRA.

vezi si http://www.ziua.net/display.php?data=2009-03-21&id=250831&kword=Irlanda

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Dofollow Banner